Evropski kandidat za Oskara Toni Erdman na Festivalu autorskog filma

Izvor: Prva.rs, 10.Nov.2016, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski kandidat za Oskara "Toni Erdman" na Festivalu autorskog filma

„Toni Erdman“ dobitnik nagrade Fipresci na Kanskom festivalu 2016, koju dodeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara, a nominovan za ovogodišnjeg evropskog Oskara, naći će se na programu 22. Festivala autorskog filma.
Nemački film autorke Maren Ade koji govori o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, kroz humor i svežu autentičnost ima čak pet nominacija za evropskog Oskara >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << (za najbolji film, za najbolju režiju, za najbolji scenario, za najbolju mušku i žensku ulogu). Ovo je treće dugometražno ostvarenje 39-godišnje rediteljke, Maren Ade, predstavnice nemačkog „novog talasa“ i prvi nemački film koji se takmičio za kansku Zlatnu palmu posle Snimanja u Palermu Vima Vendersa 2008. godine.

Sledeći po broju nominacija je aktuelni kanski pobednik „Ja, Danijel Blejk", koji će 25. novembra svečano otvoriti 22. Festival autorskog filma. Ostvarenje Kena Louča nominovano je za najbolji film, a slavni britanski autor je među nominacijama za najboljeg reditelja. „Ja, Danijel Blejk" ima i nominaciju za najbolji scenario (Pol Laverti) i najboljeg glumca (Dejv Džons).
I Kristijan Munđijo nominovan je za najbolju režiju i za najbolji scenario za film „Matura“, a na programu ovogodišnjeg festivala premijerno će se naći 30. novembra u Domu omladine Beograda sa početkom u 19.30h.
22. Festival autorskog filma održava se od 25. novembra do 3. decembra. I pored gore pomenutih u glavni program ovogodišnjeg festivala uvršćeno je još devetnaest ostvarenja, od kojih se jedanaest takmiči za Gran pri festivala „Aleksandar Saša Petrović”. U okviru glavnog programa počasno će biti prikazan i film Dušana Makavejeva „Sweet movie“ iz 1974. „Festival autorskog filma od svog osnivanja predstavlja i promoviše novi, drugačiji, autentičan autorski izraz. Malo je u današnjoj svetskoj kinematografiji tako slobodnih, hrabrih, inovativnih, radikalnih, društveno kritičkih, duhovitih, filozofski, poetski i stilski modernih filmova kao što je „Sweet movie”. Razbijanje tabua, narativnih i vizuelnih, ogoljavanje malogradjanštine, zbunjivanje i šokiranje tog učmalog sveta, podsmevanje apsurdu totalitarizma, gluposti. To je beskompromisna poetika Dušana Makavejeva, ili kao što kaže jedna pesma grupe „Partibrejkers”- Sloboda ili ništa“, ističe Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala.

Pored glavnog programa, festival je ove godine bogatiji sa još većim brojem pratećih programa, koji pored filmskih ubrajaja i predstave, edukativne programe i radionice.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad, Art bioskopu - Kolarčeva zadužbina i UK Palilula.

Prodaja karata za 22. Festival autorskog filma počela je danas na svim blagajnama, osim za programe koji se nalaze u staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Ulaznice za ovaj program biće u prodaji od ponedeljka, 14. novembra.

Ukoliko želite da pratite Festival autorskog filma na sledećem linku se nalazi formular za akreditacije.Molimo vas da popunjene formular sa fotografijom pošaljete do 18. novembra.

Sve informacije o programu možete naći na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FAF: Na programu kandidat za Oskara "Toni Erdman"

Izvor: B92, 10.Nov.2016

„Toni Erdman“ dobitnik nagrade Fipresci na Kanskom festivalu 2016, koju dodeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara, a nominovan za ovogodišnjeg evropskog Oskara, naći će se na programu 22. Festivala autorskog filma...Nemački film autorke Maren Ade koji govori o odnosu oca i ćerke...

Nastavak na B92...

Pertej/Beyond/Preko 20 godina, BG

Izvor: SEEcult.org, 10.Nov.2016

Vrsta dogadjaja:  Ostalo CZKD, Beograd Datum:  Thursday, October 19, 2017 - 10:00 Link:  http://www.czkd.org PERTEJ/BEYOND/PREKO 20 GODINA (18/19.10.2017.) kustosi: Vida Knežević i Marko Miletić (Kontekst...

Nastavak na SEEcult.org...

Evropski kandidat za Oskara TONI ERDMAN na Festivalu autorskog filma (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 10.Nov.2016

Na  programu 22. Festivala autorskog filma naći će se film "Toni Erdman", dobitnik nagrade "Fipresci" na Kanskom festivalu 2016. i film nominovan za ovogodišnjeg evropskog Oskara...Nemački film autorke Maren Ade koji govori o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, kroz...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.