Dve decenije od odlaska Odri Hepbern

Izvor: Politika, 20.Jan.2013, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije od odlaska Odri Hepbern

Ime zvezde „Praznika u Rimu” i „Doručka kod Tifanija” ne silazi sa lista najboljih glumica i najlepših žena, a modni stručnjaci još je ističu kao modnu ikonu

Danas se navršava 20 godina od smrti Odri Hepbern, Holi Golajtli iz kultnog filma „Doručak kod Tifanija”, kojoj je tokom izuzetne glumačke karijere uspelo da osvoji brojne glumačke nagrade, kao što su Oskar, „Zlatni globus”, Bafta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Eni i Toni, čime se može pohvaliti samo osam glumaca.

Američki filmski institut 1999. proglasio je Odri Hepbern trećom najvećom zvezdom svih vremena, posle Ketrin Hepbern i Bet Dejvis. Oskara je dobila za ulogu u filmu „Praznik u Rimu” (1953) u režiji Vilijema Vajlera. Za Oskara je bila nominovana još nekoliko puta, između ostalog i za ulogu u klasiku „Doručak kod Tifanija”, iz 1961, po kojoj je najviše upamćena, ali tada i po filmskom „debiju” naočara poznatih kao „avijatičarke”.

Ime Odri Hepbern ne silazi sa lista najboljih glumica i najlepših žena, modni stručnjaci još je ističu kao modnu ikonu. A čuvena je njena čipkana zvonasta haljina bez rukava, u kojoj je bila na dodeli Oskara, ali i igrala u filmu „Praznik u Rimu”.

Kolege koji su je poznavali pripisuju joj kao posebnu osobinu veliku skromnosti i nesebičnost. U dva navrata bila dečji ambasador UN. Udavala se dva puta, ali su joj tabloidi pripisivali razne veze, između ostalog, navodno i sa predsednikom SAD Džonom Kenedijem.

Odri Hepbern rođena je 4. maja 1929. u Briselu. U detinjstvu, školovala se u privatnim internatskim školama u Engleskoj i Holandiji. Tokom okupacije Holandije pomagala je tamošnji pokret otpora. Po završetku rata u Engleskoj je nastavila da pohađa časove plesa, u poznatoj „Meri Lambert” baletskoj školi, ali su joj profesori savetovali da je napusti, jer je bila previše visoka za balet. Do sredine pedesetih godina 20. veka snimila je, pored „Praznika u Rimu”, još nekoliko filmova, uglavnom, romantičnih komedija. Smatra se da je tek „Priča o kaluđerici” (1959) bio film koji je dokazao njene glumačke sposobnosti i van žanra romantičnih komedija.

Krajem osamdesetih kada je drugi put postala ambasador Unicefa, putovala je svetom ukazujući na stanje u kojem deca žive, posebno u Etiopiji, Sudanu, Bangladešu... Pred kraj 1992. snimila je spot kojim je promovisala, kako je tada pisano, neophodnost primirja u BiH.

Preminula je dva meseca kasnije, 20. januara 1993. u Švajcarskoj, u varošici Tolokenaz na Ženevskom jezeru, gde je i sahranjena.

R. S.

-----------------------------------------------------------

Popularna i danas

Koliku popularnost Odri Hepbern, koju mnogi smatraju i najlepšom ženom 20. veka, još ima svedoči i to što je na aukciji u Berlinu komplet poštanskih maraka sa njenim likom prodat za 430.000 evra. Nekoliko godina ranije, samo jedna poštanska marka je postigla cenu od 50.000 dolara.

objavljeno: 20.01.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas se navršava 20 godina od smrti Odri Hepbern!

Izvor: Svet, 20.Jan.2013

Danas se navršava 20 godina od smrti Odri Hepbern, Holi Golajtli iz kultnog filma “Doručak kod Tifanija”, koja je tokom svoje izuzetne glumačke karijere osvojila sve najvažnije glumačke nagrade, kao što su Oskar, Gremi, Emi i Toni, čime se ukupno može pohvaliti još samo osam glumaca. Američki...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.