Dodela Oskara: Glamur, prestiž i nada za Zemlju meda

Izvor: VOA, 09.Feb.2020, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodela Oskara: Glamur, prestiž i nada za "Zemlju meda"

Nova, devedeset druga po redu dodela prestižne nagrade Oskar, koju dodeljuje Američka filsma akademija, daće dugo očekivane odgovore na pitanja koja okupiraju aktere i ljubitelje filmske umetnosti. Za razliku od prethodnih godina – region Balkana ovoga puta ima predstavnike iz Severne Makedonije, nominovane u dve kategorije. “Zemlja meda” već je ušla u istoriju, kao prvo ostvarenje nominovano za najbolji dokumentarac i najbolji strani film.  “To je veliki uspeh, negde piše da je istorijski momenat što je dokumentarac u dve kategorije, plus za našu zemlju, to je prva nomincija u 25 godina”, kaže Ljubomir Stefanov – reditelj severnomakedonskog kandidata. Sa njima je, kaže Stefanov, u Los Anđelesu i Atidža glavna junakinja filma – koja je u momentu razgovora nije bila prisutna. Obilazila je svetski nadaleko poznatu četvrt Beverli Hils. Kako kažu, biće prisutna na dodeli nagrada, i odgovaraće na sva pitanja. “Danas je videla okean, kaže da nikada nije videla takvo vodeno prostranstvo – pitala me je gde se završava”, kaže rediteljka filma Tamara Kotevska. U konkurenciji za prestižnu nagradu je i film “Bol i slava” slavnog Pedra Almodovara. “Ova kategorija je jača nego kada, koliko se sećam. Isto mi se čini da su se članovi akademije otvorilo prema nama i da nas smatraju jednakima. Internacionalni filmovi su isto filmovi, zar ne. Sada se publika navikla da čita titlove, nije tako bilo pre 10 godina”, kaže Almodovar. Zvezda filma, Antonio Banderas, obnjašnjava kako je nominacija dočekana u Španiji. “Bilo je baš zanimljivo, bio sam u restoranu i odjednom se pojavljuje 50 papraca, mislim se, bože šta je sad bilo. Nisam znaom šta se dešava – telefon je odjednom počeo da zvoni. To je super - pogotovo što sa Pedrom radim četrdeset godina i toliko se znamo. Posle osam zajedničkih filmova nominovani smo za film na maternjem španskom. Baš sam ponosan”, rekao je banderas. U kategoriji za najbolji strani film su još i poljski “Korpus Kristi i francuski film “Jadnici”, čiji reditelj ne krije da ipak navija za korejskog – “Parazita”. A u kategoriji za najbolji film, pored “Parazita” su i klovnovi, gangsteri, vojnici. Favorit u deset kategorija je “1917” reditelja Sema Mendesa. “Ovo je veliki i ambiciozan film, koji nema velike filmske zvezde u glavnim ulogama”, kaže Mendes. U konkurenciji su "Irac", Martina Skorsezea, a sa velikom pažnjom se posmatra kako će proći “Male žene” Grete Gervig. Pogotovo kada se ima u vidu da se za Oskara takmiči sa svojim stvarnim životnim partnerom Noom Baumbahom i filmom "Bračna priča". Ne treba zaboraviti ni reditelja Kvetnina Tarantina u listi favorita sa "Bilo jednom u Holivudu" u kome igraju zvezde Bred Pit i Leonardno Dikaprio. Tek nakon dodele svet će saznati ko će se poslednji smejati. Možda to budu "Džoker" i Hoakin Finiks.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Atmosfera na crvenom tepihu uoči početka ceremonije dodele Oskara

Izvor: VOA, 10.Feb.2020, 00:43

Nova, devedeset druga po redu dodela prestižne nagrade Oskar, koju dodeljuje Američka filsma akademija, daće dugo očekivane odgovore na pitanja koja okupiraju aktere i ljubitelje filmske umetnosti. Za razliku od prethodnih godina – region Balkana ovoga puta ima predstavnike iz Severne Makedonije,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.