Čudovište iz vode, milioneri, paraziti, genijalci: Poslednjih 20 filmova ovenčanih Oskarom

Izvor: B92, 25.Apr.2021, 15:57

Čudovište iz vode, milioneri, paraziti, genijalci: Poslednjih 20 filmova ovenčanih Oskarom

U Los Anđelesu će večeras biti dodeljen Oskar i znaće se koji je najbolji film za 2021. godinu. A dok čekamo novog pobednika, ovo su filmovi koji su uspeli da osvoje ovu prestižnu nagradu u poslednjih 20 godina.

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Nominacije stižu: "Quo vadis, Aida" zvanično u trci za Oskara

Ceremonija dodele Oskara, pomerena je ove godine za 25. april zbog epidemije koronavirusa, biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, među kojima je i dvorana Dolbi u kojoj se tradicionalno uručuju nagrade. Svečanost će kao i svake godine prenositi uživo američka televizijska mreža Ej Bi Si (ABC).

Podsetićemo se koja su sve ostvarenja bila nagrađena u poslednjih 20 godina.

"Parazit" 2019.

"Parazit", koji je ušao u istoriju kinematografjie kao prvi film na stranom jeziku koji je osvojio Oskara za najbolji film, opisuje se kao satirična kritika kapitalizma, ali možda je najzahvalnije opisati ga kao crnu komediju sa elementima trilera. Radnja filma prati siromašnu četvoročlanu porodicu Kim u njenim pokušajima da se izvuče iz finansijske nemaštine u kojoj se godinama nalaze.

"Zelena knjiga" 2018.

Radnja filma je smeštena 1962. godine, a film je inspirisan istinitom pričom o jamajkansko-američkom klasičnom i džez pijanisti Donu Šerliju i italijansko-američkom izbacivaču Toniju Valelongi koji je bio Šerlijev vozač i telohranitelj.

"Oblik vode" 2017.

Film predstavlja priču o ljubavi žene i neobičnog stvorenja, dobio je sedam nominacija za Zlatni globus i pobedio u dve.

"Mesečina" 2016.

Zasniva se na neobjavljenoj delimično autobiografskoj drami "In Moonlight Black Boys Look Blue", pokazuje tri etape u životu glavnog lika Šajrona.

"Pod lupom" 2015.

Film je bazaran na istinitom događaju iz 2002. godine, kada tim upornih novinara Boston Globe-a počne da istražuje navode o zlostavljanju dece u katoličkoj crkvi.

"Čovek ptica" 2014.

Film je drama sa crnim humorom, a radnja prati nekada poznatog holivudskog glumca Rigana Tomsona koji se proslavio ulogom superheroja Čoveka Ptice.

"12 godina ropstva" 2013.

Britansko-američki istorijski dramski film snimljen 2013. i adaptacija je istoimenih memoara iz 1853. autora Solomona Nortipa, rođenog u Njujorku kao slobodnog afričkog amerikanca koji je otet u Vašingonu 1841. i prodat u ropstvo.

"Argo" 2012.

Film utemeljen na novinskim člancima objavljenim 2007. godine u kojima je Toni Mendes, operativac agencije CIA, vodio spasavanje šestoro američkih diplomata iz Teherana u Iranu tokom iranske talačke krize tokom 1979. godine.

"Umetnik" 2011.

Film prikazuje propast blistave karijere zvezda nemog filma usled pojave zvuka.

"Kraljev govor" 2010.

Radnja filma je smeštena u Britaniji pred Drugi svetski rat, a glavnog lika koji treba da bude kralj muči mucanje i logoped pokušava da ga izleči alternativnim metodama.

"Katanac za bol" 2009.

Napeta priča govori o timu pirotehničara dobrovoljaca koji rade na jednom od najopasnijih mesta na svetu. Tri člana jedinice EOD bore se protiv pobunjenika i jedan protiv drugog dok tragaju za bombama na ulicama Bagdada, želeći da učine grad sigurnijim mestom i za Iračane i za Amerikance.

"Milioner sa ulice" 2008.

Radnja filma je smeštena u Indiji i govori o mladom i neobrazovanom osamnaestogodišnjem mladiću Džamalu Maliku iz sirotinjske četvrti u Mumbaju, koji se pojavio u indijskoj verzji kviza "Milioner".

"Nema zemlje za starce" 2007.

Govori o propalom poslu s drogom nakon kojeg sledi igra mačke i miša između trojice muškaraca koji se međusobno presreću u pustinjskom pejzažu zapadnog Teksasa u osamdesetim godinama.

"Dvostruka igra" 2006.

Radnja filma se odvija u Bostonu gde Frenk Kostelo, irski mafijaš, ubacuje Kolina Salivana kao špijuna u policiju države Masečusetsa.

"Sudar" 2005

Smeštena u blisku budućnost, radnja ovog filma odvija se u otuđenom svetu, onom u kome je čulnost zamenila komunikaciju. Džejms Balard je uspešan poslovni čovek koji ima problema u braku sa Ketrin.

"Devojka od milion dolara" 2004.

Sportska drama koja govori o podcenjenom bokserskom treneru kojeg muči savest zbog prošlosti pa želi da se iskupi kroz treniranje amaterke kako bi od nje napravio profesionalca.

"Gospodar prstenova: Povratak kralja" 2003.

Treći deo filmske trilogije, nastavljajući se na radnju filma "Dve kule" glavni likovi privode kraju svoj put kako bi uništili prsten.

"Čikago" 2002.

Film prati uspon mlade i naivne Roksi Hart do slave u Čikagu tokom 1920-tih godina i to kroz kriminal.

"Blistavi um" 2001.

Film balansira između stvarnosti i izmišljenog sveta Džona Neša, gde mu psihičko oboljenje stvara brojne često vrlo opsežne halucinacije.

Favorit ove godine je film "Mank" Dejvida Finčera (David Fincher) sa deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

Film "Mank" je nominovan izmedju ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao za brojne tehničke kategorije.

Po šest nominacija je dobilo nekoliko filmova - "Nomadland", "The Father", "The Trial of the Chicago 7", "Judas and the Black Messiah", "Minari" i "Sound of Metal".

Za najbolju režiju će se takmičiti Kloi Žao (Chloe Zhao) za "Nomadland", Dejvid Finčer za "Mank", Li Ajzak Čung (Lee Isaac Chung) za "Minari", Emerald Fenel (Fennell) za "Promising Young Woman" i Tomas Vinterberg (Thomas) za "Drunk".

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i "Quo Vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida), sarajevske režiserke Jasmile Žbanić. Noć Oskara vodiće Glen Vajs (Glenn Veiss), poznati stručnjak za ovu vrstu događaja, ali uz pomoć reditelja Stivena Soderberga (Steven Soderbergh) koji je zadužen za produkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.