NASA prihvatila projekat trinaestogodišnjeg dečaka iz Republike Srpske

Izvor: DobreVesti.rs, 13.Avg.2019, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA prihvatila projekat trinaestogodišnjeg dečaka iz Republike Srpske

Američka agencija za istraživanje svemira prihvatila je projekat 13-godišnjeg Dejana Lukića iz Broda u Republici Srpskoj. U pitanju je nanosatelit koji pruža internet i mobilnu konekciju sa visine od 500 kilometara. Dejan mora da do maja naredne godine izgradi satelit koji će Nasa lansirati u Zemljinu orbitu.

 
Dejan ima 13 godina, ide u osmi razred, živi u Brodu i njegov projekat prihvatila je NASA.
 
„Radi se o komunikacionom satelitu u niskoj Zemljinoj orbiti, veličine 10 puta 10 puta 10 centimetara. Napaja se pomoću solarnih panela, tako se pune baterije, on komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti i te podatke vraća na Zemlju“, objašnjava mladi tvorac nanosatelita.
 ...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Povezane vesti

Najava događaja za srijedu, 14. avgust 2019. godine

Izvor: Capital.ba, 14.Avg.2019, 07:01

REPUBLIKA SRPSKA  BANJALUKA – U 10.00 časova predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović primiće u posjetu dječaka Dejana Lukića iz Broda, čiji je projekat “Nano satelit” prihvatila Američka svemirska agencija /NASA/. Snimateljima i fotografima biće omogućeno snimanje kadrova na početku...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.