Dan Državnosti Srbije i u DALEKOM JAPANU: Zbog dve učenice u prestižnoj letačkoj akademiji VIJORILA SE SRPSKA ZASTAVA

Izvor: Blic, 16.Feb.2018, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Državnosti Srbije i u DALEKOM JAPANU: Zbog dve učenice u prestižnoj letačkoj akademiji VIJORILA SE SRPSKA ZASTAVA

Povodom Dana Državnosti Srbije juče je i u dalekom Japanu, u vazduhoplovnoj akademiji u Jamanašiju, visoko podignuta srpska zastava uz intoniranje naše himne. Ova svečanost upriličena je zbog dve učenice iz Srbije, Lidije Mićović i Minje Zeljković, koje pohađaju ovu školu sa tradicijom dugom 86 godina.

Srpska trobojka je bila podignuta visoko na jarbol u jutarnjim časovima uz intoniranje himne, pred postrojenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učenicima i nastavnicima ove srednje škole i koledža.

Zatim je Lidija Mićović na postavljenoj govornici održala govor na japanskom, a uveče je komandovala spuštanje zastave.

U svom govoru Lidija je pomenula da je japanski premijer posetio Srbiju posle tri decenije i izrazila želju da ojačaju veze između ove dve države. Na kraju se zahvalila svima što su zajedno sa njom proslavili Dan državnosti Srbije.

- Bila sam malo nervozna kada sam držala govor, ali istovremeno sam bila i ponosna što predstavljam Srbiju - kaže Lidija Mićović za "Blic".

Kako navodi, ona je od malih nogu zavolela japansku kulturu, kada je gledala anime koje su je zainteresovale da kasnije počne da uči japanski jezik.

Inače, ova japanska vazduhoplovna akademija osnovana je 1932. godine i to je najveća i najstarija škola specijalizovana za obučavanje vazduhoplovaca.

U okviru akademije su srednja škola, program dopisnih kurseva i tehnički fakultet. Akademija ima pet kampusa: Jamanaši, Noto, Čitose, Široi i Tokio, a srednjoškolsko obrazovanje je organizovano u okviru prva dva kampusa.

Iako je ovo prvenstveno vazduhoplovna škola, u Jamanašiju pored avio smera, postoji i opšti smer koji pohađaju i naše učenice, što je za one koji bi želeli da nastave školovanje nevezano za avijaciju. Njih dve su trenutno na drugoj godini koja traje do aprila meseca.

Ova avijatičarska srednja škola za razliku od ostalih japanskih škola daje priliku stranim učenicima da se bez prethodnog poznavanja jezika upišu u školu na sve tri godine. Zbog toga strani učenici u prvoj godini uče prvenstveno japanski, a učenice iz Srbije trenutno pohađaju drugu godinu na kojoj je nastava na japanskom jeziku.

Njih dve su dobile stipendije za školovanje na osnovu muzike, kao članice duvačkog orkestra, pošto Lidija svira klarinet, a Minja flautu.

Kako navode đaci iz Srbije koji su već završili ovu školu, tamo su svi puni razumevanja kad je u pitanju kulturološka razlika, pa recimo kada se organizuje svečanost povodom obeležavanja godišnjice škole glavna atrakcija je usklađeno marširanje učenika srednje škole i koledža, koji sa ponosom nose zastave svojih država.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uz "Bože pravde" i "trobojku" Dan državnosti Srbije obilježen u japanskoj školi

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Feb.2018

Povodom Dana Državnosti Srbije u četvrtak je i u dalekom Japanu, u vazduhoplovnoj akademiji u Jamanašiju, visoko podignuta srpska zastava uz intoniranje himne "Bože pravde"...Ova svečanost upriličena je zbog dvije učenice iz Srbije, Lidije Mićović i Minje Zeljković, koje pohađaju ovu školu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.