Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2020, 19:44
Kako je tajlandska hrana pronašla put do Novom Sada
Umaporn Lučić, pripremom hrane, trudi se da nam približi svoje korene, ali i egzotične mirise i ukuse zemlje iz koje potiče - Tajlanda. Time je nastavila i svoj san, budući da je na Tajlandskom ostrvu Pipiju, nekada imala svoj restoran, koji je nažalost uništio cunami. Novu ugostiteljsku priču započela je daleko od mesta u kom je rođena, u Novom Sadu.
Ljubav prema zemlji bogate istorije, budizma, mističnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reka, masaža, nepreglednih tropskih šuma, navela je da ljudima ovde, kroz hranu prenese deo svoje tradicije.
"Nedostajala mi je kuća i tajlandska hrana, pa sam počela da je pravim i delim sa komšijama. Oni su se oduševili i rekli su mi: hej, pa ova jela bi se sigurno svidela ljudima ovde, mogla bi da pokušaš da doneseš svoju hranu u Srbiju. I tako je počelo", rekla je Umaporn Lučić.
Najbitniji sud o jelima koja sprema donela je nina, njena ćerka, koja mami na terasi gaji klice pasulja, jedan od bitnih sastojaka tajlandskih jela.
Pored Nine, veliku podršku Umaporn, daje i njen suprug Nikola. Srbin i Tajlanđanka upoznali su se u Grčkoj na Santoriniju, 1998. Zajedničke godine proveli su u Aziji, ali ih je život pre dve godine smestio u Nikolin rodni grad.
Ukusi koji se čuju, tako bismo jednom rečenicom opisali jela koja nam je poslužila Umaporn Lučić. Pored osnovnih namirnica, za dobar recept, potreban nam je glavni sastojak, a on se zove ljubav, kaže nasmejana tajlandska kuvarica.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...