Dačić: Ponuđena pomoć Japanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2011, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ponuđena pomoć Japanu

BEOGRAD -

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je, u ime Vlade Srbije i u dogovoru sa predsednikom Republike Borisom Tadićem, ponudio japanskoj vladi pomoć u saniranju posledica zemljotresa i cunamija.

Dačić je rekao novinarima u parlamentu da je ponuđena pomoć u vidu slanja jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spasilačkog tima, a da je Vlada Japana zahvalila na tome.

On je istakao da je država Srbija ponudila pomoć i međunarodnim organizacijama i institucijama da zajednički učestvuju u saniranju posledica zemljotresa i cunamija u Japanu, kao i da preko trećih država - Rusije i Turske, učestvuje u tim aktivnostima.

Prema njegovim rečima, za tim za sada nema potrebe, ali Srbija se nalazi na listi onih država koje su spremne da pomognu.

Dačić je podsetio da je pre nekoliko meseci boravio u Japanu i da je tada obišao i njihove centre za reagovanje u vanrednim situacijama, koji su se pripremali za ono što Japanci zovu "veliki zemljotres".

Dačić je istakao i da Srbija na primeru Japana treba da izvuče određena iskustva i da se bavi mogućim prirodnim nepogodama pre nego što se one dese.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić je precizirao da je japanskoj vladi ponuđena pomoć u vidu spasilačkog tima od 25 ljudi, sa tri tone pripadajuće opreme i dva psa tragača.

Marić je istakao da su 102 države ponudile pomoć Japanu, a da su, za sada, prihvaćene ponude njih 12, i to uglavnom velikih sila - SAD, Južne Koreje, Rusije, Australije.

Upitan o mogućim posledicama po ljudstvo zbog radijacije u Japanu, Marić je istakao da se, u svakom slučaju, niko ne bi igrao životima naših ljudi i da bi oni, ukoliko do toga dođe, bili angažovani u područjima gde nema radijacije.
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Zemljotres,   Zemljotres u Kraljevu,   Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija čeka odgovor Japana na ponuđenu pomoć

Izvor: Blic, 16.Mar.2011

Srbija je nalazi medju 102 zemlje koje su ponudile konkretnu pomoć Vladi Japana u saniranju posledica zemljotresa i cunamija, kazao je danas načelnik Sektora za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić...Marić je novinarima u Skupštini rekao da je Srbija ponudila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.