Iran pohapsio navodne špijune, neki osuđeni na smrt

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jul.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran pohapsio navodne špijune, neki osuđeni na smrt

Iran je danas saopštio da je uhapšeno 17 iranskih državljana koje je navodno američka CIA regrutovala za špijuniranje nuklearnih i vojnih lokacija kao i da su neki od njih već osuđeni na smrt.

Jedan iranski obaveštajac je novinarima u Teheranu rekao da su ti ljudi uhapšeni tokom prethodnih meseci i da su radili na "osetljivim mestima" u vojnim i nuklearnim postrojenjima.

On nije naveo koliko njih je osuđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na smrt niti kada su presude izrečene.

Ta objava dolazi u trenutku kada se nuklearni sporazum Teherana i svetskih sila raspada a tenzije u Persijskom zalivu su pojačane. Kriza je počela kada je predsednik SAD Donald Tramp prošle godine odlučio da povuče svoju zemlju iz sporazume i uvede sankcije Iranu.

Iranski zvaničnik koji je dao izjavu novinarima se nije predstavio ali je identifikovan kao direktor odseka za kontraobaveštajno delovanje u iranskom ministarstvu za obaveštajne poslove. Takva procedura je veoma neobična u Iranu, gde se zvaničnici obično predstave na konferencijama za novinare. Takođe je retko i da se obaveštajni funkcioneri pojavljuju pred kamerama.

On je naveo da nijedan od 17 navodnih špijuna, koji su imali "sofisticiranu obuku", nije uspeo u misiji sabotaže. Prema njegovim rečima, njihovi špijunski zadaci su uključivali prikupljanje informacija o postrojenjima u kojima su radili, izvođenje tehničkih i obaveštajnih aktivnosti i prenos i postavljanje opreme za nadzor.

Taj zvaničnik je tvrdio i da je CIA uhapšenima obećala američke vize ili poslove u SAD i da su neki od agenata promenili stranu i da sad u njegovom odseku rade "protiv SAD".

On je priložio i disk s video snimkom navodne strane špijunke koja radi za CIA. Na disku se nalaze i imena nekoliko zaposlenih u američkim ambasadama u Turskoj, Indiji, Zimbabveu i Austriji za koje Teheran tvrdi da su bili u kontaktu s regrutovanim iranskim špijunima.

Do sada nije bilo komentara iz Vašingtona.

Iran povremeno objavljuje hapšenja navodnih špijuna za koje tvrdi da rade za strane zemlje, pre svega SAD i Izrael. U junu je saopšteno da je pogubljen nekadašnji zaposleni u ministrastvi odbrane koji je osuđen za špijuniranje za CIA.

U aprilu je saopšteno da su iranske vlasti tokom prethodnih godina otkrile 290 špijuna CIA u Iranu i inostranstvu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.