Izvor: Radio 021, 05.Apr.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Počeo protest u Novom Sadu, Siniša Kovačević i Branislav Lečić govornici

Večerašnji protest "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu počeo je kao i prethodnih nedelja okupljanjem građana na Pozorišnom trgu.

Građanima se obraćaju dramski pisac Siniša Kovačević i glumac Branislav Lečić.

Studentima se u Kampusu u 17 časova obratio muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo, koji ih je potom poveo do platoa Srpskog narodnog pozorišta, gde su se priključili protestnom skupu.

"Juče je trebalo da bude vaš dan, ali svedoci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smo da u ovoj zemlji nema šta da se slavi. To nije jedini prazni praznik. Nismo mogli slaviti ni Osmi mart, jer kako ga slaviti u zemlji gde postoji Jutka i gde žene organizuju skup podrške. Ispraznio se i Prvi maj, jer radnici nemaju prava. Ne znam da li je dozvoljeno ni slaviti Dan zaljubljenih, jer je ovde dozvoljeno biti zaljubljen samo u jednu osobu. Možda nam ostaje da slavimo Novu godinu, ali ni to nije sigurno, jer mi kao da smo ušli u Orvelovu 1984. godinu, a ne 2019", naveo je umetnik.

Kako je dodao, ne prihvata stavove da studente ne treba da zanima politika.

"To je kao da vas ne zanima zgrada u kojoj živite. To ne može da vas ne zanima. Sad je vreme hedonizma, ljudi vaših godina koji su javne ličnosti biraju da ne učestvuju u ovome. Kao da ih je neko štampao u fabrici na istoj proizvodnoj traci. Danas ako ne učestvuješ u ovome, znači da te baš briga, znači da ti je dobro. Na dan kad bude, ako bude došlo, do vodenih topova do suzavca, na taj dan će te javne ličnosti okačiti slike iz teretane, kafiće. U mladosti treba da se uživa. Ali nažalost po vas ovo nije to vreme, ovo nije ta zemlja. Vaše kolege moraju da shvate da je ovo i njihova borba. Recite im da smo svi Marija Lukić, da smo svi bili u onom helikopteru, da smo svi bili na onoj naplatnoj rampi. To smo svi mi. Ja vas molim samo za jednu stvar ne budite razočarani zato što se neko drugi razočarao. Sad je vreme da se proba", objasnio je Marčelo.

Kolona građana se danas kreće duž Jevrejske ulice, Bulevara oslobođenja i Ulice Maksima Gorkog. Ispred zgrade "Radio-televizije Vojvodine" ponovo će biti "emitovan" Građanski dnevnik, u kojem će učesnici protesta obavestiti javnost o najvažnijim događajima u gradu i društvu.

Podsetimo, za naredni petak, 12. april, bili su prijavljeni i protest "Jedan od pet miliona" i miting podrške Aleksandru Vučiću. Predsednik GO SNS Miloš Vučević, kasnije je na tviteru objavio da je miting u okviru kampanje "Budućnost Srbije" pomeren za 11. april, što je danas potvrdio i predsenik Vučić.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Branislav Lečić

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Počeo protest u Novom Sadu; Marčelo studentima: Ne može da vas ne zanima politika

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2019

Večerašnji protest "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu počeo je kao i prethodnih nedelja okupljanjem građana na Pozorišnom trgu...Građanima se obraćaju dramski pisac Siniša Kovačević i glumac Branislav Lečić...Prethodno se studentima u Kampusu u 17 časova obratio muzičar i pisac Marko Šelić...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.