Slučaj Branislav Lečić, optužbe: 2

Izvor: B92, 08.Apr.2021, 21:04

Slučaj Branislav Lečić, optužbe: 2

Dve glumice su do sada optužile Branislava Lečića za silovanje ili pokušaj silovanja.

Glumica Danijela Štajnfeld je krajem marta otkrila je identitet svog silovatelja, optuživši glumca Branislava Lečića. Sada se oglasila i glumica Merima Isaković koja ga je takođe optužila za seksualno nasilje. Glumac se nekoliko puta oglašavao, a navodno se nalazi u svojoj vikendici u Ritopeku.

"Leki se izvrnuo život naopačke. Ostao je bez važne uloge u predstavi 'Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su cvetale tikve', koju je igrao u Beogradskom dramskom pozorištu, a i još neki angažmani su mu otkazani, veliki broj kolega je stao uz Danijelu, a čak i neki koji to nisu uradili javno su prestali da mu se javljaju", navodi izvor.

Šifrovana poruka Ane Lečić

Glumac Branislav Lečić je 26. marta proveo punih sedam sati u policijskoj stanici, dajući iskaz povodom tvrdnji glumice Danijele Štajnfeld, koja ga je optužila da ju je silovao 2012. godine. Kada je konačno napustio stanicu, glumac nije želeo da daje nikakve izjave, ali se potom ipak oglasio. Dva puta.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva Ivana Rakočević precizirala je za Tanjug da je Lečić u policiju pozvan na informativni razgovor u svojstvu građanina. Ovom razgovoru prisustvovao je i advokat, kojeg je glumac angažovao.

Tužilaštvo pokreće istragu o silovanju glumice iz Srbije? "Nešto se strašno dogodilo noćas"

Više javno tužilaštvo u saradnji sa policijom vodi predistražni postupak povodom navoda Danijele Štajnfeld, a Lečić tvrdi da nije kriv. Lečić još nije osumnjičen, niti je pod istragom, već kada prikupi dovoljno dokaza, tužilac će odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv Lečića i za koje krivično delo. On je, još tada, reagovao izjavom da je u pitanju "najgnusnija laž".

Glumac je tada izbegao davanje izjava i u potpunosti negirao navode Danijele Štajnfeld u svojoj izjavi pred tužilaštvom.

"Moja izjava je data tamo gde treba. Poligrafsko ispitivanje je obavljeno na moj izričit zahtev i sve informacije za koje je javnost zainteresovana u vezi ovog slučaja, nalaze se na tim adresama - policija i tužilaštvo", rekao je tada Lečić.

"Danijela Štajnfeld ništa ne mora i ništa ne treba"

Pozvao je sve medije da ga više ne kontaktiraju na ovu temu, jer neće davati izjave. Smatra da o ovoj temi dalje treba da odgovore daju policija i tužilaštvo, međutim ubrzo se javio preko društvenih mreža.

Oko 22.30 č. objavio je i video-poruku na svom Fejsbuk nalogu.

"Samo za moje partijske drugove i sve one ljude koji su ostali uz mene jer znaju da Lečić samo može da leči, a nikako ne može da truje i da siluje. Znajte da sam sedam i po sati davao izjavu, da je sve prošlo profesionalno i da sam poligraf prošao."

Njegova bivša supruga Nina Radulović oglasila se nakon skandala, kada je njihovom sinu slavila rođendan, a Leka navodno nije prisustvovao slavlju.

"Dečak nekoliko dana nije išao u školu da bi izbegao potencijalne neprijatnosti. On je napunio 10 godina, ali je veliko slavlje izostalo zbog pandemije. Nina mu je napravila mini-žurku u stanu na Karaburmi, međutim, Leka se nije pojavio. Razgovarali su i odlučili da je tako najbolje. Nina i njeni roditelji veruju u nevinost. Ona mu je rekla da će svedočiti na suđenju, ukoliko do njega dođe", dodao je izvor, navodi "Avaz".

Podsetimo, glumica Danijela Štajnfeld optužila je Branislava Lečića za silovanje. Ova vest je tada uzburkala celu sprsku javnost, a reagovale su i njihove kolege iz sveta glume.

Milena Radulović nedavno je i sama bila u centru pažnje javnosti zbog optužbi za zlostavljanje iznetih protiv Miroslava Aleksića, čiju školu glume je pohađala.

Ona je, na svom nalogu na Instagramu, objavila grafički natpis "Fajterke junajted" ("Borkinje ujedinjene") i poručila Danijeli Štajnfeld da "nije sama".

Oglasila se i ćerka Branislava Lečića, Ana Lečić.

"Preteško je uopšte odgovoriti na ovakve napade vezano za nekoga ko mi je roditelj. Sve što mogu da kažem jeste da znam kakav je čovek moj otac i tu sam mirna. Istina će izaći na videlo", rekla je.

Glumica Nina Perišić dala je podršku Danijeli Štajnfeld, napisavši na Instagram storiju "Tako je", uz hešteg "Nisi sama".

Milan Lane Gutović rekao je kako "nije čuo šta se desilo".

"Meni se čini da su optužbe za silovanje u glumačkoj industriji postale moda i način za privlačenje pažnje. Ne znam da li je tako u ovom slučaju, niti sam čuo šta se desilo", kaže Gutović za Mondo.

I glumica Anita Stojadinović dala je podršku koleginici na svom Instagram profilu.

Glumac Ivan Mihailović na Instagramu je napisao: "Podrška dragoj koleginici", uz haštag #nisisama. Na ovoj društvenoj mreži, nakon podeljene podrške koleginice Nine Janković Štajnfeldova je poručila: "Sve mi dajete snagu i veći glas."

Ovu situaciju prokomentarisala je i čuvena glumica Mira Banjac.

"Zaista mi je sve to degutantno i odvratno i ne želim da komentarišem takve priče dok se ne dokaže da se to i desilo. Istina je da smo zajedno igrali u seriji 'Vratiće se rode', ali ja nikada ništa nisam primetila. Neću da blatim svoje kolege", ističe Mira Banjac kratko.

Osim glumaca, oglasila se i Mia Bjelogrlić, ćerka našeg glumca i filmskog producenta Dragana Bjelogrlića, koja je među prvima pružila podršku Danijeli Štajnfeld na svom nalogu na Fejsbuku.

"Hvala, Merima, što si održala reč"

Još jedna naša popularna glumica, Eva Ras, rekla je šta misli.

"Leka je moj prijatelj i ne mogu da verujem dok se to ne dokaže. Te priče o silovanju sam još za Miku Aleksića rekla šta sam imala. Meni je bitno da Srbija izađe čistog obraza, a ne da krivimo ljude koje sud nije osudio. Leka je moj prijatelj i šta god da bude ja ću biti na njegovoj strani", izjavila je za medije.

Tada se oglasila i glumica Mirjana Karanović.

"Poštovani, obaveštavam vas da odbijam da igram sa Branislavom Lečić u predstavi 'Mamu mu je*em ko je prvi počeo', u znak protesta zbog njegovog ponašanja prema koleginici Danijeli Štajnfeld. Ovo se odnosi i na sve eventualne buduće predstave sa istim glumcem. Spremna sam da predstavu igram ukoliko se odlučite da ga zameni drugi glumac", glasi mejl koji je glumica poslala Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a koji je objavila na Instagramu.

Posle glumice Danijele Štajnfeld, glumica Merima Isaković izašla je u javnost i u jezivoj ispovesti otkrila gnusne detalje, optuživši Branislava Lečića za pokušaj silovanja.

"Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspe umreću noćas. Uživa u mom strahu. Osećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše. Osećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspeo da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta. "Opraštam ti”, rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi naneo. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome naneo sličnu bol, svima ću reći šta se desilo.” Ja sam svoju reč održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osećam moralnu obavezu da podelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja", istakla je ona za "Nedeljnik".

"Nismo mi sud", "Ne razumem Miru Karanović", "Molim vas, preskočite me"

Merima Isaković dala je ispovest i za "Serbian Times". Glumica, koja je sa 16 i po godina upisala Akademiju i ostvarila više briljantnih uloga, doživela je stravičan udes kad je imala samo 21 godinu i ostala nepokretna. Danas živi u Novom Zelandu, radi kao psiholog, ali pamti dešavanja iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.