Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Maj.2015, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Eurozona može da preživi izlazak Grčke

Evropska centralna banka (ECB) ima načine da ograniči širenje grčke dužničke krize i euro bi mogao da preživi izlazak Grčke iz monetarne unije, izjavio je glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivije Blanšar.

"Analizirali smo šta bi moglo da se dogodi ako se kriza proširi na druge zemlje. ECB ima načine da se izbori sa tim", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Blanšar za njemački poslovni dnevnik Handelsblat, a prenio je Rojters.

Na pitanje njemačkog lista postoji li rizik da Grčka napusti eurozonu, Blanšar je rekao: "Nadajmo se da do toga neće doći, ali ako dođe, uvjeren sam da će euro to preživeti."

Blanšar je dodao da je moguće pronaći rešenje za Grčku, ali da je za to potrebna dodatna inostrana finansijska pomoć. Od Grčke se zahtijeva da ove godine ostvari budžetski suficit od tri odsto. "To je vjerovatno suviše ambiciozan cilj, iz političkih i ekonomskih razloga", rekao je on.

ECB je juče 27.maja, prvi put od februara, ostavila gornju granicu hitnog fonda za likvidnost grčkih banaka nepromenjenu, ostavivši Atinu i njene kreditore pod pritiskom da postignu sporazum o reformama, o kojem već mjesecima pregovaraju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlazak Atine izmijenio bi prirodu evrozone

Izvor: Capital.ba, 28.Maj.2015

LISABON, Eventualni izlazak Grčke iz evrozone neće značiti povratak dužničke krize iz 2012. godine, ali će izmijeniti prirodu monetarne unije, izjavila je višerangirani analitičar bonitetne agencije „Mudis“ Ketrin Muelbroner. Brojni analitičari smatraju da će Grčka biti primorana da izađe...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.