Zapadni Balkan prostor pomirenja

Izvor: RTS, 15.Jun.2010, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan prostor pomirenja

Srbija i BiH u svet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja, rekao Boris Tadić posle susreta sa predsedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH Sulejmanom Tihićem. Prošlost se ne sme zaboraviti, ali pitanja ratnih zločina treba ostaviti pravosuđu i istoričarima, rekao Tihić.

Predsedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beogradu da se prošlost ne sme zaboraviti, ali da je pitanja ratnih zločina potrebno ostaviti pravosuđu, a i naučnici i istoričari bi trebalo da daju svoj doprinos pitanjima iz prošlosti.

Potpredsednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo odao je počast ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću i položio venac na njegov grob u Aleji velikana na Novom groblju.

"Iskoristili smo priliku da odamo počast velikom državniku, hrabrom čoveku, vizionaru, borcu za ljudska prava, demokratizaciju Srbije i regiona, koji je svoje napore platio životom", kazao je Kebo novinarima.

On je naglasio da treba iskoristiti svaku priliku da se spomene Đinđićevo ime, kao primer generacijama koje region treba da uvedu u Evropu.

"Ovaj čovek zaslužuje poštovanje i današnji dolazak nije protokolarne prirode, došli smo državniku i čoveku, prijatelju", naveo je Kebo, dodajući da je sinoć posetio Đinđićevu rodnu kuću u Bosanskom Šamcu.

Tihić je posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem izjavio da su dobri i prijateljski odnosi sa svim susedima strateški cilj Bosne i Hercegovine.

Boris Tadić je rekao da Srbija i BiH zajednički u svet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja i stalnog mira, koji želi da bude integrisan u EU.

Tadić je poručio da nijedan političar nema pravo da vodi računa samo o interesima svoje zemlje i naroda zanemarujući interese ostalih država i naroda u regionu.

"Ubeđen sam da u EU možemo ponovo biti zajedno i razvijati prijateljske veze, ali do tada treba činiti korake u pravcu pomirenja", rekao je Tadić, istakavši da je Srbija, sa svoje strane, nastoji da završi saradnju sa Haškim tribunalom i tako stvori pretpostavke za pomirenje.

Tihić je istakao da bi Srbija i BiH trebalo da razvijaju "specijalne" odnose, što, prema njegovim rečima, ne bi umanjilo značaj specijalnih paralelnih veza koje Srbija ima sa Republikom Srpskom.

"Treba da činimo ono što je dobro za sve. SDA i ja promovišemo politiku dogovora i kompromisa, kako u BiH tako i u regionu. I ova poseta treba da bude podsticaj za još bolje odnose, jer interes BiH su dobri odnosi sa susedima", rekao je Tihić.

Tadić: Silajdžiću otvorena vrata

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje o poseti predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića Srbiji, rekao da su Silajdžiću vrata otvorena kad god bude želeo da dođe u Beograd.

Novinari su se takođe, interesovali i da li je slučaj Ilije Jurišića, koji u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu zbog učešća u napadu na tuzlansku kolonu, bio predmet razgovora, međutim predsednik Tadić je istakao da je u Srbiji, kao i u svakoj drugoj demokratskoj zemlji, pravosuđe nezavisno od predsednika države.

"Srpsko tužilaštvo je pokazalo više puta da ne pravi diskriminaciju po nacionalnoj i verskoj pripadnosti", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije ocenio je da u budućnosti treba osposobiti nacionalne sudove da ažurnije procesuiraju odgovorne za zločine počinjene nad pripadnicima drugih naroda i da sporazumi o izručivanju zločinaca i kriminalaca mogu doprineti većem poverenja među državama regiona.

Sulejman Tihić je pre susreta sa Tadićem razgovarao sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović i ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom.

Na sastanku sa Dejanovićem ocenjeno je da će susreti dve strane na bazi dijaloga doprineti rešavanju pitanja sadašnjosti i budućnosti". Istaknuto je da "upravo razlike koje imamo treba da budu naše prednosti".

Predsednica srpskog parlamenta je izjavila da BiH treba da bude strateški partner Srbije, ne samo politički, već i u oblasti ekonomije.

Posle susreta sa ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom Tihić je izjavio da svi problemi, ne samo u BiH već i u regionu, moraju da se rešavaju samo dijalogom.

Tihić je ocenio da je ovakav sastanak važan zbog unapređenja saradnje kojom, kako je rekao, u poslednje četiri godine "ne možemo da budemo zadovoljni".

Sulejman Tihić je naglasio da Ugljanin je istakao da poseta dolazi u značajnom političkom trenutku za Srbiju i region.

"Naš cilj je da se ne vraćamo u prošlost, već da izgradimo mehanizme koji će obezbediti sigurnost, saradnju i poverenje među narodima kako bi se kroz državne instutucije svi građani, bez mešanja sa strane, mogli da ostvaruju svoja prava", rekao je Ugljanin.

Sulejman Tihić je u Beograd doputovao na čelu visoke državne i partijske delegacije, u kojoj su, između ostalih, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i ministar bezbednosti Sadik Ahmetović.

Cvetković: Srbija poštuje integritet BiH

Mujezinović se susreo sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, a Ahemetović sa ministrom policije Ivicom Dačićem.

Cvetković je prilikom razgovora sa Mujezinovićem rekao da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, ostaje dosledna i čvrsto opredeljena za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Cvetković je naglasio da će Srbija podržati svaki dogovor koji prihvate tri konstitutivna naroda u BiH, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Veoma smo zainteresovani za unapređenje regionalne saradnje i razmenu iskustava u procesu integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju kao za širenje i

unapređenje ekonomskih odnosa i intenziviranja saradnje", rekao je Cvetković.

Mujezinović je istakao da je važno da BiH i Srbija imaju dobre bilateralne odnose i da smatra da bi od velike koristi bio zajednički izlazak na treća tržišta.

Tokom sastanka, dvojica premijera su razgovarala i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i merama koje se preduzimaju u cilju prevazilaženja negativnih efekata svetske ekonomske krize.

Izuzetna policijska saradnja

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Sadik Ahmetović ocenili su da je policijska saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine izuzetna, "o čemu govori više uspešno izvedenih zajedničkih akcija i uspešnih napora država u regionu u oblasti borbe protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala".

"U toku je usaglašavanje odredbi Sporazuma između Srbije i Federacije BiH o saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, nelegalne trgovine narkoticima,

psihotropnim supstancama, ilegalnih migracija i ostalih krivičnih dela", rekao je Dačić posle sastanka sa Ahmetovićem.

Takođe, u završnoj je fazi i usaglašavanje Sporazuma o saradnji MUP Srbije i Ministarstva sigurnosti BiH u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, dodao je Dačić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Oba dokumenta bi, prema njegovim rečima, trebalo da budu potpisana do kraja jula ove godine.

Dačić je naglasio da "snažno podržava" nastojanja BiH u procesu vizne liberalizacije i drugim aktivnostima, usmerenih na približavanje BiH evropskim integracijama.

Delegacija iz BiH će tokom dvodnevne posete Srbiji, osim Beograda, posetiti i Novi Pazar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TADIĆ: SRBIJA I BIH U SVET ŠALJU PORUKU DA JE ZAPADNI BALKAN PROSTOR POMIRENJA

Izvor: Kurir, 15.Jun.2010

BEOGRAD - Srbija i BiH u svet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja, rekao Boris Tadić posle susreta sa predsedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH Sulejmanom Tihićem...Predsedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao...

Nastavak na Kurir...

Srbija i BiH u svet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja

Izvor: Glas javnosti, 16.Jun.2010, 07:08

BEOGRAD - Srbija i BiH u svet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja, rekao Boris Tadić posle susreta sa predsedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH Sulejmanom Tihićem...Predsedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.