TADIĆ: SRBIJA I BIH U SVET ŠALJU PORUKU DA JE ZAPADNI BALKAN PROSTOR POMIRENJA

Izvor: Kurir, 15.Jun.2010, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: SRBIJA I BIH U SVET ŠALJU PORUKU DA JE ZAPADNI BALKAN PROSTOR POMIRENJA

BEOGRAD - Srbija i BiH u svet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja, rekao Boris Tadić posle susreta sa predsedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH Sulejmanom Tihićem.

Predsedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je u Beogradu da se prošlost ne sme zaboraviti, ali da je pitanja ratnih zločina potrebno ostaviti pravosuđu, a i naučnici i istoričari bi trebalo da daju svoj doprinos pitanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz prošlosti.

Tihić je posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem izjavio da su dobri i prijateljski odnosi sa svim susedima strateški cilj Bosne i Hercegovine.

Boris Tadić je rekao da Srbija i BiH zajednički u svet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja i stalnog mira, koji želi da bude integrisan u EU.

Tadić je poručio da nijedan političar nema pravo da vodi računa samo o interesima svoje zemlje i naroda zanemarujući interese ostalih država i naroda u regionu.

"Ubeđen sam da u EU možemo ponovo biti zajedno i razvijati prijateljske veze, ali do tada treba činiti korake u pravcu pomirenja", rekao je Tadić, istakavši da je Srbija, sa svoje strane, nastoji da završi saradnju sa Haškim tribunalom i tako stvori pretpostavke za pomirenje.

Tihić je istakao da bi Srbija i BiH trebalo da razvijaju "specijalne" odnose, što, prema njegovim rečima, ne bi umanjilo značaj specijalnih paralelnih veza koje Srbija ima sa Republikom Srpskom.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje o poseti predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića Srbiji, rekao da su Silajdžiću vrata otvorena kad god bude želeo da dođe u Beograd.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.