Jovanović pozvao Tadića da građanima kaže istinu o Kosovu

Izvor: Blic, 26.Nov.2011, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović pozvao Tadića da građanima kaže istinu o Kosovu

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pozvao je danas predsednika Srbije Borisa Tadića da građanima saopšti istinu o porazu politike prema Kosovu koja je vođena godinama.

Jovanović je na tribini Preokreta u Novom Sadu kazao da je do 9. decembra, kada se u Briselu odlučuje o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, neopohodna demokratska građanska mobilizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << društva.

"Mi smo strašno pogrešili na Kosovu. Mi smo 1989. godine otišli na Kosovo polje kao horda i sa porukom da, ako i ne znamo da radimo, znamo da se bijemo. Krenuli smo ka nebu, a završili u najdubljoj rupi. To su činjenice koje treba jasno i glasno reći građanima Srbije", rekao je lider LDP-a.

Jovanović je ocenio da je evropska ideja u Srbiji do krajnosti kompromitovana, jer je postala alibi "za sve i svašta", dodavši da je zato neophodan dijalog u društvu u kojem će učestvovati i politički akteri i institucije i istaknuti pojedinci "zbog katastrofe koja nam se kontinuirano dešava godinama".

Jovanović je naveo da je zbog pogubne i neodgovorne politike koja se u Srbiji vodi i posle 2000. godine Vojvodina došla u situaciju da je od najrazvijenijeg postala nerazvijeni region.

"Moraju se uvažiti činjenice, među kojima je i to da se Vojvodina, koja počiva na evropskoj ideji, gubi i nestaje jer se mi kao društvo sve vreme obračunavamo sa evropskom idejom", ocenio je on.

Nacionalistička ideologija jedina konstanta

Lider Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocenio je da je u Srbiji unazad 200 godina jedina konstantna ideologija nacionalistička.

On je kazao da je preokret nužan jer se dospelo u ćorsokak i u zemlji vlada strah i neizvesnost u kom pravcu se krećemo.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković upozorio je da je preostalo svega nekoliko dana da se građanima kaže istina o kosovskom problemu, te da je alternativa preokretu ka evropskim integracijama, zapravo preokret u 90-te godine.

"Naš Preokret je apel i vapaj, ali i podrška Vladi i predsedniku Srbije da hitno promene gubitničku kosovsku politiku, kako barikade na Jarinju i Brnjaku ne bi postale barikade našem putu u Evropsku uniju", poručio je Drašković.

Drašković je kazao da je jedini izlaz iz sadašnje situacije da se ustavna preambula koja govori o tome da je Kosovo neodvojivi deo Srbije, proglasi neostvarivom, a time i neobavezujućom.

"Suverenitet nad Kosovom izgubljen je 1999. godine i nije ga izgubio Tadić, već ondašnji režim koji je Srbiju gurnuo pod NATO bombe", rekao je Drašković.

Povezane vesti: Makarija: Monaštvo na KiM nije uznemireno ni uplašeno Jovanović: Prihvatiti Ahtisarijev plan Jahjaga odbacuje proširivanje Ahtisarijevog plana za sever Žipe: Srbiji status kandidata uz napredak u dijalogu Stefanović pozvao na razgovor predstavnike opština sa severa KiM
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Preokret" predstavljen u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2011

NOVI SAD -..Jedinstva nema ni na našoj političkoj sceni, a posebno burne rekacije već mesec dana izaziva program Preokret...Politička platforma koja zagovora potpuni zaokret prema Kosovu i Evropskoj uniji, predstavljena je i u Novom Sadu pred više od hiljadu zainteresovanih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jovanović: Tadiću, kaži istinu o Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2011

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pozvao je danas predsednika Srbije Borisa Tadića da građanima saopšti istinu o porazu politike prema Kosovu koja je vođena godinama...Jovanović je na tribini Preokreta u Novom Sadu kazao da je do 9. decembra, kada se u Briselu odlučuje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Jovanović: Tadić da građanima kaže istinu o Kosovu

Izvor: EMportal, 26.Nov.2011

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da građanima saopšti istinu o porazu višegodišnje politike prema Kosovu.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.