Eštonova za što skoriji početak dijaloga

Izvor: Blic, 24.Sep.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonova za što skoriji početak dijaloga

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton založila se za što skoriji početak dijaloga Beograda i Prištine, ocenivši da je njihov dogovor od ključnog značaja za napredak prema Evropskoj uniji.

"Integracija u Evropsku uniju je dugotrajan proces i zbog toga je važno da dijalog odmah počne," rekla je Eštonova za "Balkan insajt".

Ona je ocenila da odluka predsednika Srbije Borisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tadića da u dogovoru sa EU izmeni rezoluciju o Kosovu koju je Srbija podnela Ujedinjenim nacijama "nije bila laka" ali da je "otvorila novo poglavlje".

Povodom spekulacija da će Srbija u zamenu za kompromis oko rezolucije dobiti ubzranu integraciju u EU, Eštonova je priznala da su "u poslednjem vreme intenzivirane" konsultacije o napretku Beograda ka narednoj fazi procesa pridruženja EU.

"Verujem da će se Evropski savet vratiti na pitanje Srbije u bliskoj budućnosti," rekla je Eštonova.

Po njenoj oceni, dijalog Beograda i Prištine ima "potencijal da proizvede istinsku i fukcionalnu saradnju, što je neophodno za evropsku perspektivu regiona". Međutim, kako je dodala, najvažniji ishod pregovora bilo bi "istinsko poboljšanje života ljudi".

Visoka predstavnica EU je rekla da će se sastati sa drugim međunarodnim partnerima, uključujući SAD, kako bi pomogla u pripremi modaliteta dijaloga, ali nije želela da iznese kada bi razgovori mogli da počnu.

Na pitanje da li bi jedna od tema pregovora Beograda i Prištine trebalo da bude razmena teritorija ili status Srba na severu Kosova, ona je rekla da pregovori treba da budu usredsređeni na unapređenje saradnje i poboljšanje života ljudi. Oni će se verovatno odvijati "korak po korak" pri čemu će konkretna pitanja biti obrađivanja jedno za drugim, ocenila je ona.

Povodom toga ko će voditi dijalog, Eštonova je rekla da će biti u direktnom kontaktu sa predsednikom Tadićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, ali da je na Beogradu i Prištini da odluče ko će predsedavati pregovorima.

"Moguće je naravno da se o različitim pitanjima razgovara na različitim nivoima," rekla je ona, podsećajući da je "Evropska unija ponudila da olakša dijalog".

"Međutim, ovo je dijalog Beograda i Prištine i oni će na kraju morati da nađu rešenja koja će ih približiti EU," zaključila je Eštonova.

Del: Mogući pregovori o severu Kosova, ali ne i o statusu

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del, izjavio je da će pregovori između Beograda i Prištine biti fokusirani na praktična pitanja, da će se razgovarati i o severu Kosova, ali da o statusu neće biti pregovora.

"Svi znamo da postoje neke specifične okolnosti na severu i neke od ovih okolnosti mogle bi da budu deo pregovora", rekao je Del u intervjuu Radioteleviziji Kosova.

On je ponovio da specijalna autonomija severa Kosova ne bi bila finkcionalna i da se ne razmatra.

"Da su Kosovo i Srbija članice EU onda bi možda bilo prostora za razmatranje novih mogućnosti i kreativnih strukturnih aranžmana unutar njih, kao država i kao članica iste organizacije", rekao je Del.

Međutim, dodao je Del, "pošto one nisu članice EU, ne mislim da je specijalna autonomija za sever funkcionalna, niti da se može imati u vidu", preneo je KiM radio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.