Press u Peći: Karić sahranjen u porti Patrijaršije

Izvor: Press, 23.Okt.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Press u Peći: Karić sahranjen u porti Patrijaršije

Sahrani oca Janićija nisu prisustvovali Bogoljub i Sreten Karić koji su, navodno, u Podgorici čekali odobrenje Prištine za ulazak na Kosmet
Janićije Karić (90) sahranjen je juče u porti Pećke patrijaršije uz prisustvo porodice i velikog broja prijatelja pristiglih iz centralne Srbije, Crne Gore, Makedonije, kao i građana Peći koji su autobusima došli na poslednji ispraćaj najstarijeg člana čuvene pećke porodice.

Sahrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nisu prisustvovali Bogoljub i Sreten Karić, za kojima je raspisana crvena interpolova poternica, iako se do poslednjeg časa spekulisalo da će se ipak pojaviti. Postojala je mogućnost da će do Patrijaršije stići uz pratnju EULEX policije ili helikopterom iz Podgorice, u kojoj su navodno od jutra čekali odobrenje prištinskih vlasti za ulazak na Kosmet, kako nam je potvrdio jedan od zvaničnika KPS-a, sa kojim smo bili u nezvaničnom kontaktu.
Uhapsili bi ih iz osvete
- Sve su to gluposti, ja vam tvrdim da nisu ni pokušavali da dođu, prvenstveno zbog Sretenovog lošeg zdravstvenog stanja, a zatim i zbog realne mogućnosti da budu uhapšeni. Ne toliko zbog poštovanja zakona i poternice koju je na inicijativu Beograda za njima raspisao Interpol, već iz čiste osvete zbog hapšenja Tačija, Čekua i Haradinaja po istim poternicama. Sigurno ih ne bi izručili našim vlastima, ali bi ih držali dan ili dva u pritvoru, pokazujući svoju moć - tvrdi jedan od bliskih prijatelja porodice koji je prisustvovao sahrani.
Opelu koje su služili četvorica bivših pećkih paroha na čelu sa ocem Stankom, prisustvovala su druga dva sina Zoran i Dragomir, ćerka Olivera, supruga Danica, snaje i svi unuci i unuke, ali i neočekivano veliki broj Albanaca, što bivših radnika Karićevih firmi, što komšija i prijatelja iz Peći, koji i danas čuvaju kuće Karićevih u blizini Pećke bolnice.

Do samog početka sahrane oko podneva, porodica je držala u tajnosti mesto i tačno vreme ukopa. Prvobitno je plasirana informacija da će Janićije Karić biti sahranjen na gradskom groblju, kako bi novinarske ekipe bile poslate na pogrešnu stranu.
Govoreći nad odrom otac Stanko je istakao da je reč o velikom čoveku, prijatelju crkve, i njenom velikom dobrotvoru, čime je i zaslužio počast da bude sahranjen u porti jedne od najvećih srpskih svetinja između crkve i konaka.
Veliki prijatelj crkve
Međutim, ono što je bacilo senku na čitav događaj jeste u najmanju ruku bahat odnos prema malobrojnim novinarskim ekipama koje su došle iz Beograda i kojima nije bilo dozvoljeno da priđu ni blizu Patrijaršije.
- Imamo naređenje da ne puštamo nikog ko nije na spisku, razumite - pravdao nam se italijanski oficir na rampi udaljenoj stotinak metara od ulaza u portu. Uzalud je bilo naše ubeđivanje da ćemo ući bez opreme i da ne mogu da nam zabrane posetu našem manastiru, koji nije privatno vlasništvo neke porodice, niti prostor koji se može zakupiti, na šta je karabinjer slegao ramenima i odgovorio: „Danas kao da jeste".

Dozvoljeno nam je bilo da uđemo tek posle četiri sata čekanja, bez opreme i uz obećanje „da se nećemo baviti novinarskim poslom". Albanci koji su prisustvovali sahrani nisu bili raspoloženi za razgovor sa srpskim novinarima, uz opasku da je za njih tako bolje i da već dovoljno „rizikuju" dolaskom na sahranu čoveku koji je, kako su nam rekli „velikim dobrom zadužio sve Pećance i porodici koja je uvek i svima pomagala, ali su to mnogi zaboravili"!
Pogledaj vesti o: Bogoljub Karić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karić sahranjen u porti Patrijaršije

Izvor: S media, 24.Okt.2010, 01:00

Sahrani oca Janićija nisu prisustvovali Bogoljub i Sreten Karić koji su, navodno, u Podgorici čekali odobrenje Prištine za ulazak na Kosmet..Janićije Karić (90) sahranjen je juče u porti Pećke patrijaršije uz prisustvo porodice i velikog broja prijatelja pristiglih iz centralne Srbije, Crne...

Nastavak na S media...

Bogoljub i Sreten Karić nisu pušteni na očevu sahranu

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2010

Janićije Karić (90), otac Bogoljuba Karića, sahranjen je juče u porti Pećke patrijaršije uz prisustvo porodice i velikog broja prijatelja pristiglih iz centralne Srbije, Crne Gore, Makedonije, kao i građana Peći koji su autobusima došli na poslednji ispraćaj najstarijeg člana čuvene pećke...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.