Završio se i Bir fest

Izvor: Politika, 26.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završio se i Bir fest

Više od 600.000 posetilaca. – Pivo sa ukusom borovnice i limuna hit festivala

Pesma, igranje i velike količine ispijenog piva obeležili su šesti Bir fest kod beogradskog Ušća. Ljubav i strast prema hladnom pivu i dobroj muzici okupila je za pet dana, koliko je trajao festival, više od 600.000 mahom mlađih ljudi. Oni su na najvećoj besplatnoj žurci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u ovom delu Evrope đuskali uz ritam četrdesetak muzičkih grupa i solo izvođača, od kojih su najpoznatiji „Blok aut”, „Kanda, Kodža i Nebojša”, „Ateist rep” , „Galija”, „Generacija 5”, „Atomsko sklonište”, „Ortodoks Kelts”, „Darkvud dab”, „Sanšajn”, „KUD Idijoti”, „Film”,Dado Topić, bosanski reperi „Dubioza kolektiv”, makedonski muzičar Kiril Džajkovski i Timo Mas, nemačkidi džej.

Čini se da je publiku najviše oduševio koncert Zvonimira Đukića Đuleta, pevača i gitariste grupe „Van Gog”, koji je svirao poslednjeg dana manifestacije. Veći deo svirke Đukić je uspeo da animira publiku da peva sa bendom podignutih ruku. Odluka organizatora da manifestaciju, koja se proteklih pet godina održavala ispod zidina Kalemegdana, preseli na Ušće pokazala se kao pun pogodak. Posetioci su pet dana ispred 50 štandova bez nervoze za svega stotinak dinara kupovali pola litre piva različitih proizvođača.

Možda je najveća gužva bila ispred štanda „Crna kornjača”, koji je prodavao pivo sa ukusom borovnice ili limuna. Svake večeri od 22 do 24 časa ispred njihovog štanda se obrazovala kolona ljubitelja „soka od hmelja”, koji su hteli da ga probaju.

– Do nedelje uveče prodali smo sve količine piva koje smo dovezli. Vratili smo mnoge koji su ponovo hteli da probaju „naše” pivo, jer smo potrošili sve rezerve. Uprkos tome, kada se uporedi koliko smo novca uložili, zarada je simbolična. Najviše smo dobili na promociji, ali su „najslađi” deo pokupile velike pivare koje su zakupile oko 70 odsto štandova – istakao je Dragoljub Mitrović jedan od vlasnika „Crne kornjače”.

Na desetine posetilaca okupljenih ispred bine ispratilo je glavno takmičenje u ispijanju „lav” piva. Uz gromoglasne aplauze i čegrtaljke građani su navijali za svoje favorite u brojnim takmičenjima. U muškoj konkurenciji Krsto Erić je za svega dve sekunde ispio kriglu piva od pola litra i osvojio prvo mesto. I pripadnice lepšeg pola su pokazale da ne zaostaju za muškarcima jer je Desa Grujović prva ispraznila kriglu. Prošlogodišnji šampion u izdržljivosti Stevan Vilotijević je i ove godine pokazao da je najbolji jer je dva minuta sa ispruženim rukama držao bokale u kojima je bilo po litar i po piva. Pobednici su dobili televizore, bicikle i kartone piva.

Mrlja na „Bir fest” je pala u jedan sat posle ponoći između subote i nedelje, kada je zbog jačeg vetra pao reklamni pano na nekoliko ljudi. Tada je teže povređen dvadesetčetvorogodišnji Stevan M. iz Pančeva, kome je prelomljena lobanjai smešten je na Odeljenje neurohirurgije Urgentnog centra u Beogradu.

Tamara Nikolić, zadužena za odnose s javnošću „Beogradske kulturne mreže”, organizatora festivala, kaže da su vlasnici štandova odgovorni za svaki incident koji se dogodi u njihovoj neposrednoj blizini. Ona podseća da je, po ugovoru sa organizatorima festivala, svaki proizvođač piva odgovoran za sve što se dešava na njihovom štandu.

– Ovaj incident će sigurno biti istražen. Sve primedbe na organizaciju ćemo dobro proučiti, da sledeće godine ne bismo ponovili slične greške – istakla je Tamara Nikolić.

Ona je zadovoljna brojem posetilaca i količinom ispijenog piva. Da su organizatori odlično osmislili manifestaciju, najbolji dokaz je što je za rokere stvar prestiža držati koncert na Ušću pred oko 100.000 ljudi. Kako „Politika” nezvanično saznaje, nekoliko rok grupa iz Srbije i susednih država već se raspitivalo kako da dogodine obezbedi učešće na ovoj muzičkoj svetkovini.

– Ukoliko bi se postavila još neka bina, Beograd bi sigurno za koju godinu postao konkurent novosadskom Egzitu. Sa kvalitetnijim di-džejevima iz Amerike i Kanade, „Bir fest” bi postao međunarodni skup pozitivnih vibracija, gde bi moglo da se okupi i do milion ljudi – naglasio je jedan poznati beogradski roker.

Osim u veseloj atmosferi, ovogodišnji pivski festival odigravao se i u – oblacima prašine. Naime, čitava infrastruktura Bir festa bila je postavljena na terenu koji je, dobrim delom još ranije, ostao bez trave, a delom je razgolićen pod stopalima posetilaca još prvog dana, tako da je do samog zatvaranja ovaj novobeogradski kvart u popodnevnim i večernjim časovima bio neprestano obavijen gustim prašnjavim oblakom. Nije mnogo pomoglo ni to što su službenici festivala uoči večernjih gužvi polivali vrelu zemlju vodom. Naravno, čestice prašine smetale su uglavnom starijim sugrađanima.

Veći broj posetilaca poslušao je apel organizatora i na festival piva su došli autobusima GSP-a. Veliki broj parking mesta bio je prazan, ali su zato gradska vozila bila krcata i jedva su se kretala.

Dejan Spalović

-----------------------------------------------------------

Na Ušću oko 600 kubika otpada

Radnici „Gradske čistoće" i „Zelenila" imali su pune ruke posla na Ušću, u vreme i posle petodnevne manifestacijejer su ljubitelji pivaiza sebe ostavili oko 612 kubika smeća!

- Povećali smo broj radnika koji su čistili i uklanjali otpad, što se pokazalo kao dobar potez, jer je ove godine za oko 20 odsto bilo više smeća nego prethodnih godina. Uglavnom je najviše bilo plastičnih flaša, papira i limenki - rekla je Zorica Petronijević, v.d. generalnog direktora „Gradske čistoće".

Radnici ovog preduzeća su svakoga dana, dok je trajao festival, izlazili na teren u ranim jutarnjim časovima i iz četiri velika kontejnera i 16 kanti odvozili otpad, a zatim prali kolovoz i trotoare.

B. V.

-----------------------------------------------------------

Povređeni mladić pušten kući

Stefan M. (24) na koga se u subotu uveče na „Bir festu” obrušio reklamni pano i povredio mu glavu, posle ispitivanja u Urgentnom centru juče je pušten kući.

Porodica mladića na koga je pao panou noći između subote i nedelje i naneo mu telesne povrede može da pokrene sudski postupak i tuži organizatora manifestacije i firmu ispred čijeg štanda je došlo do povrede. Posle toga sud pokreće postupak i utvrđuje kolika je šteta naneta mladiću, kao i ko je odgovoran. Ukoliko to sud ne može da utvrdi onda bi eventualno, štetu platili solidarno organizator i vlasnik štanda.

I. J. - D. B.

[objavljeno: 26/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.