Preminuo Bata Živojinović

Izvor: Svet plus, 23.Maj.2016, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u bolnici "Sveti Sava" u svojoj 82. godini, preneo je RTS.

Velikan našeg glumišta pre više tri nedelje primljen je u bolnicu zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja. Nedugo zatim, kako bi sprečili gagngrenu koja je krenula, lekari su odlučili da Bati Živojinović amputiraju nogu. Iako je njegovo zdravstveno stanje počelo da se poboljšava, nažalost glumac je sinoć preminuo u beogradskoj bolnici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je mega popularnost doživeo u Kini. Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda. Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Potom je pohađao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu.

Posle završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u Beogradu. U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje.

Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u "Pesmi sa Kumbare" Radoša Novakovića. Po Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, Vlak bez voznog reda. Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija. Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valteru u Sarajevu" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breza" Anta Babaje, kao i ulozi "U raljama života'' Rajka Grlića. Na ovogodišnjem Festu dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za životno delo.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri".Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama. Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica", u dva navrata "Zlatne arene" Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.

Posle uvođenja višeštranačkog sistema u Srbiji izabran je za poslanika Socijalističke partije Srbije u nekoliko saziva parlamenta, a 2002. je bio i njen kandidat za predsednika Srbije, kada je osvojio oko 120.000 glasova. Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca.

On je i jedan od osnivača Filmskog festivala u Sopotu.

 
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

POSLEDNJI OPROŠTAJ OD VELIKANA: Sahrana Bati Živojinoviću u četvrtak!

Izvor: Kurir, 23.Maj.2016

...Iako mu je želeo da poslednji put vidi i zagrli sina, ta želja ostaće neostvarena jer je Miljko Živojinović bio sprečen da dođe iz Pariza..Miljko je rekao kada će njegov otac i legendarni glumac biti sahranjen.."Čuo sam se sa porodicom Moj otac će biti sahranjen u četvrtak, a na to da li...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.