Veliko spremanje svetske ekonomije

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko spremanje svetske ekonomije

Lideri dvadeset razvijenih zemalja okupljaju se u Londonu. Američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Gordon Braun založili se za široki konsenzus u prevazilaženju ekonomske krize. Rusija i SAD za smanjenje nuklearnog arsenala. SAD i Kina za ekonomski dijalog. Demonstranti okupirali finansijsko sedište grada.

Zajedničkim nastupom dan uoči Samita G20, Barak Obama i Gordon Braun su najavili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inicijativu usmerenu ka postizanju širokog konsenzusa za borbu protiv posledica ekonomske krize, odbacujući, istovremeno, navode o nezadovoljstvu nekih država najavama rešenja za izlazak iz krize.

Uoči samita, London je pod svojevrsnom opsadom. Sprovode se mere bezbednosti bez presedana, jer su pored najmoćnijih ljudi na planeti, okupljanja najavili i njihovi protivnici - pripadnici antiratnih, antiglobalističkih i ekoloških pokreta.

Angažovano je više od 5.000 policajaca i 1.200 telohranitelja zvaničnika koji će narednih dana učestvovati u radu samita. Za bezbednost Samita izdvojeno je 7.500.000 funti.

Mnoge banke i radnje su još od juče zatvorene. Kontejneri za smeće su uklonjeni, otvori za kanalizaciju sa ulica zatvoreni, dok bezbednosne kamere kontrolišu dešavanja u gradu.

Bankarima i brokerima preporučeno je da sutra odela zamene ležernijom odećom, da ne bi provocirali demonstrante.

Ipak, do sukoba policije s antiglobalistima došlo je kada su razbijeni prozori "Kraljevske Banke Škotske" i ispred zgrade Centralne Banke Engleske kada su antiglobalisti pokušali da se spoje sa učesnicima protesta protiv globalnog otopljavanja.

Tom prilikom policija je gađana konzervama, voćkama i posipana brašnom. Procenjuje se da u protestima u Londonu učestvuje više od 4000 ljudi. Policija je saopštila da je uhapšeno 13 demonstranata.

"Došao sam da dam predloge, ali i da slušam, a ne da delim lekcije. Moramo da obnovimo rast i sprovedemo reforme koje će stabilizovati finansijski sistem. Moramo da odbacimo protekcionizam i podržimo tržišta u usponu. Prošla su vremena neodgovornosti. Sad ne možemo da dozvolimo polumere", rekao je Obama u Londonu.

Britanski premijer smatra da će se lideri G20 složiti o merama čiji su ciljevi "raščišćavanje svetskog finansijskog sistema".

Braun je upozorio da se G20 suočava sa pet velikih zadataka kako bi uspostavio mehanizme za izlazak iz finansijske krize, navodeći da ekonomske sile, jednostavno, sebi ne mogu dozvoliti da budu pasivni posmatrači.

Rusija i SAD za smanjenje nuklearnog arsenala

"Rusija i SAD će nastojati da novim sporazumom smanje broj nuklearnih bojevih glava ispod nivoa, koji je dogovoren 2002. godine", rekli su u zajedničkom saopštenju predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev posle razgovora u Londonu.

"Odnosi su nam išli u lošem smeru, bilo je narušavanja, koje nije u interesu ni Rusije, ni Amerike, a ni sveta. Dogovorili smo se da ih restartujemo, da otvorimo novu stranicu, imajući u vidu odgovornost koju delimo", rekao je Medvedev nakon prvog susreta sa američkim predsednikom.

"Verujem da smo danas samo počeli jako konstruktivan dijalog o zajedničkim pitanjima, poput smanjenja nuklearnog oružja i borbe protiv terorizma i ekstremizma. Posebno sam uzbuđen što me je predsednik pozvao da ga posetim. Složili smo se da dođem u Moskvu u julu, što je mnogo bolje nego u januaru", rekao je Obama.

"Verujem da smo danas samo počeli jako konstruktivan dijalog o zajedničkim pitanjima, poput smanjenja nuklearnog oružja i borbe protiv terorizma i ekstremizma. Posebno sam uzbuđen što me je predsednik pozvao da ga posetim. Složili smo se da dođem u Moskvu u julu, što je mnogo bolje nego u januaru", rekao je Obama.

Američki predsednik sastao i se sa kolegom iz Kine, Hu Đintaom.

Dve strane su odlučile da pokrenu američko-kineski strateški i ekonomski dijalog koji bi doprineo rešavanju svetske krize, posebno kad se zna koliko su američka i kineska ekonomija zavisne jedna od druge.

Nikola Sarkozi je rekao da postoji mogućnost da neće potpisati završni dokument ukoliko ne bude dogovorena stroga kontrola finansijskog poslovanja, koju traži i Angela Merkel.

Merkel je u Berlinu, uoči u London, izjavila da će učiniti sve kako bi se taj skup završio konkretnim rezultatima.

"Nemačka želi konkretne rezultate i snažnu poruku ovog samita", rekla je Merkel, naglasivši da pritom pre svega misli na konkretne mere za regulaciju svetskog finansijskog tržišta.

"Nastojaćemo da usvojimo konkretne i obavezujuće mere koje u budućnosti neće moći da se zaobilaze. Sigurna sam da čelnici G20 neće gurnuti glavu u pesak, nego da će reagovati energično i odgovorno", rekla je Merkel.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samit G20 rešava krizu

Izvor: Press, 01.Apr.2009, 16:40

Analitičari ocenjuju da predstojeći samit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta može da ostane upamćen kao početak kraja ekonomske krize ukoliko se svetski lideri usaglase oko četiri bitna pitanja. .Samit političkih lidera Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20), koji počinje sutra...

Nastavak na Press...

Suočavanje sa svetskom krizom

Izvor: Glas javnosti, 03.Apr.2009, 02:37

LONDON - Šefovi razvijenih i vodećih država u razvoju okupili su se na kriznom samitu u Londonu u pokušaju da pokrenu posrnulu svetsku privredu i raščiste međusobne razlike oko pravila finansijskog poslovanja...Američki predsednik Barak Obama ušao je u kongresni centar londonskog Doklenda tapšući...

Nastavak na Glas javnosti...

Obama: Dogovor G20 prekretnica u borbi protiv krize

Izvor: Kurir, 03.Apr.2009

LONDON, 3. aprila 2009. (Beta-AP) - Predsednik SAD Barak Obama ocenio je da je na smitu lidera G20 postignut dogovor koji predstavlja "prekretnicu u težnji za globalnim ekonomskim oporavkom", ali i upozorio da nema garancija da će donete mere sprečii dalje produbljivanje krize. Lideri G20 dogovorili...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.