Izvor: Glas javnosti, 03.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suočavanje sa svetskom krizom

LONDON - Šefovi razvijenih i vodećih država u razvoju okupili su se na kriznom samitu u Londonu u pokušaju da pokrenu posrnulu svetsku privredu i raščiste međusobne razlike oko pravila finansijskog poslovanja.

Američki predsednik Barak Obama ušao je u kongresni centar londonskog Doklenda tapšući po ramenu domaćina, britanskog premijera Gordona >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Brauna, pošto su dvojica saveznika izrazila uverenje da će se svetske vođe složiti u pitanjima finansijske regulative, ekonomskog rasta i poljuljanih banaka.

Ali, francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel su odbili da slede poziv Vašingtona o većim državnim troškovima za stimulaciju privrede, i kažu da samit grupe 20 država (G20) mora pre svega da radi na donošenju strožih finansijskih zakona.

Američke greške

Sarkozi je ublažio svoju raniju pretnju da će napustiti samit, a Obama je viđen kako ćaska sa Merkelovom. Obama je priznao da su greške američke regulative finansijskog sistema doprinele krizi. „Sa ovim izazovom se možemo suočiti samo zajedno“, rekao je on, dodajući da su razlike u pogledima „preuveličane“.

U nacrtu rezolucije samita kaže se da će svetske vođe staviti pod nadzor velike ulagačke fondove, po prvi put, da će učvrstiti svetsku finansijsku regulativu stvaranjem nove agencije i da će novčano ojačati Međunarodni monetarni fond.

Debata će se po svoj prilici voditi oko finansiranja MMF-a u cilju pomoći ekonomijama u razvoju, zatim o tome kako kontrolisati poreska utočišta po svetu i koliko novaca uliti da bi se podstakla trgovina.

Nova radna mesta

Vođe G 20 se nadaju, kako je rekao domaćin Gordon Braun, da će oko 2.000 milijardi dolara koje vlade ubacuju u ekonomiju u vidu poreskih olakšica, građevinskih poduhvata i razvojnih ulaganja ograničiti dubinu i trajanje recesije i da će možda stvoriti 20 miliona novih radnih mesta.

Devetnaest članica grupe su: Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Evropska unija je takođe članica, koju predstavljaju rotirajuće predsedništvo i Evropska centralna banka. Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G 20 sastaju se svake godine.

U G 20 se stvara oko 90 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda, obavlja se 80 procenata svetske trgovine (uključujući razmenu unutar EU) i u njenom okviru živi dve trećine svetskog stanovništva.

Policija je saopštila da je privela 86 osoba zbog nasilja tokom demonstracija koje se održavaju u znak protesta zbog samita Grupe 20 u britanskoj prestonici. Osobe su privedene zbog nasilnog ponašanja na ulicama, kao i zbog posedovanja oružja.

Policija je saopštila i da je jedan čovek umro u kampu demonstranata i dodala da je tom čoveku pozlilo na ulici u finansijskom delu gradu nedaleko od Engleske banke i da je prebačen u bolnicu, gde je konstatovana smrt.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.