Velike sile za nuklearno razoružanje

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike sile za nuklearno razoružanje

Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o nuklearnom razoružanju. Sednicom predsedavao Barak Obama. Istorijski događaj jer je to prvi put da predsednik SAD predsedava sednicom najmoćnijeg tela svetske organizacije od osnivanja 1946. godine.

Prvi čovek Bele kuće, Barak Obama je upozorio da će narednih 12 meseci biti ključni period u svetskim naporima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usmerenim ka kontroli nuklearnog naoružanja, nedugo nakon što su šefovi država i vlada petnaestočlanog tela usvojili rezoluciju kojom se poziva na nuklearno razoružanje.

"Narednih 12 meseci biće od apsolutno ključnog značaja za određivanje uspeha i ove rezolucije i naših napora da zaustavimo širenje nuklearnog naoružanja", rekao je Obama.

Savet bezbednosti je apelovao da se pojačaju napori usmereni ka zaustavljanju širenja nuklearnog oružja, podsticanje razoružanja i smanjivanja rizika od nuklearnog terorizma. Takođe, najmoćnije telo UN ponavlja rešenost da nastavi "borbu za sigurnijim svetom i stvaranje uslova usmerenih ka krajnjem cilju, svetu bez atomskog oružja".

Odluku Saveta bezbednosti pozdravio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je usvajanje te rezolucije nazvao istorijskim trenutkom.

"Obamina sednica" peti je slučaj u istorji da se na sednici Saveta bezbednosti okupe šefovi država i vlada, a prva na kojoj se raspravlja isključivo o nuklearnom razoružanju. Prethodno, 1992. godine sednicom je predsedavao tadašnji britanski premijer Džon Mejdžor, dok se među učesnicima bili predsednici SAD i Rusije, stariji Džordž Buš i Boris Jelcin.

Posle usvajanja rezolucije i Obaminog govora, britanski premijer Gordon Braun zatražio je da se Iranu uvedu oštrije sankcije, o čemu su, svega dan ranije, na marginama generalne debate u UN razgovarali američki predsednik i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev.

Medvedev, nakon što je pozdravio odluku SAD da odustanu od razmeštanje protivraketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici, nije isključio mogućnost uvođenja novog, četvrtog po redu paketa kaznenih mera Iranu, založivši se da se rešenje nađe kroz pregovore koji 1. oktobra počinju u Ženevi.

Protiv kaznenih mera se, međutim, izjasnila Kina, koja je saopštila da "sankcije i pritisak ne treba da budu opcija, kao i da neće imati konstruktivni uticaj na tekuće diplomatske napore", javila je kineska agencija Sinhua.

Odmah nakon sednice Saveta bezbednosti, Iran je saopštio da pristaje na pregovore o nuklearnom razoružanju, upozorivši da će oni biti uspešni samo ukoliko sa dnevnig reda budu "skinuti nelegalni zahtevi", kakvi su postavljani prethodnih godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SB UN usvojio rezoluciju o nuklearnom naoružanju

Izvor: Mondo, 24.Sep.2009

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je na današnjoj sednici usvojio rezoluciju čiji je cilj oslobađanje sveta od nuklearnog naoružanja.

Nastavak na Mondo...

Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o nuklearnom razoružanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2009

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je, na samitu kojim je predsedavao američki predsednik Barak Obama, jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se nuklearne sile pozivaju da smanje svoje arsenale, javio je Rojters...Obama je rekao da će sledeća godina biti ključna za utvrđivanje da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.