Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o nuklearnom razoružanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2009, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o nuklearnom razoružanju

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je, na samitu kojim je predsedavao američki predsednik Barak Obama, jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se nuklearne sile pozivaju da smanje svoje arsenale, javio je Rojters.

Obama je rekao da će sledeća godina biti ključna za utvrđivanje da li su napori koji se ulažu u zaustavljanje širenja i upotrebe nuklearnog oružja bili uspešni.

U rezoluciji se takođe apeluje na sve države koje nisu potpisale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sporazum o neširenju nuklearnog oružja iz 1970. godine da to učine, prenela je britanska agencija.

U njoj se traži okončanje širenja atomskog oružja i od svih potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja se zahteva da održe obećanje da neće proizvoditi nuklearne bojeve glave.

Svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti - Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska - poseduju atomske bombe.

Potpisnici Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja bez nuklearnih arsenala već decenijama se žale da zvanične nuklearne sile nisu ispunile obećanje da neće dozvoliti ostalim zemljama da uđu u "nuklearni klub".

Samiti izvršnog tela svetske organizacije su izuzetno retki i ovo je peti put da se Savet bezbednosti sastaje na nivou šefova država ili vlada od kada je osnovan 1946. godine i prvi put da sastankom predsedava jedan američki predsednik.

Ovo je takođe prvi samit Saveta bezbednosti posvećen isključivo širenju nuklearnog oružja i razoružanju, podsetio je Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.