Predstavnički dom SAD odobrio paket

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 13.Feb.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnički dom SAD odobrio paket

Vašington -- Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je 787 milijardi dolara vredan paket za spas posustale američke privrede. Senat se izjašnjava noćas.

Ukoliko paket "prođe" i u gornjem domu Kongresa - Senatu , u ponedeljak bi trebalo da ga potpiše predsednik Barak Obama, čime bi on i zvanično stupio na snagu. Paket predviđa čitav niz poreskih olakšica i povećanje javne potrošnje, pre svega kroz izgradnju infrastukturnih objekata, koji bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomognu da američka ekonomija izađe iz aktuelne krize.

Plan bi, kako je predvideo Obama, trebalo da otvori ili sačuva oko 3,5 miliona radnih mesta, podsetile su agencije.

Kompromisni paket - Senat i Predstavnički dom su prethodno prihvatili programe različitih vrednosti - izglasan je u Predstavničkom domu sa 246 glasova "za" i 183 "protiv".

Za njega nije glasao nijedan kongresmen iz opozicione Republikenske stranke, čime je izostala dvostranačka podrška kojoj se nadao Obama.

U dosadašnjim diskusijama u Kongresu, republikanci su se zalagali za veće poreske olakšice u okviru stimulativnog paketa, a za manje izdatke za javnu potrošnju i investicije.

U razgovoru sa direktorima velikih firmi u Beloj kući, pred glasanje, Obama je objasnio da će "plan podstaći potrošnju i preduzeća, i potrošača i obezbediti investicije neophodne za trajan ekonomski rast i prosperitet", naglašavajući da 90 procenata radnih mesta koja će biti otvorena ili sačuvana čine poslovi u privatnom sektoru.

SAD: Povukao se ministar trgovine

Bela kuća (Beta)

U jeku dogovora oko rešavanja pitanja ekonomskog paketa stimulativnih mera, senator Džad Greg saopštio je da povlači kandidaturu za ministra trgovine zbog razlika u mišljenju sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Njegova nominacija objavljena je prošle nedelje i Greg je trebalo da bude drugi ministar iz redova republikanaca pri Obaminom kabinetu.

Razlike u stavovima o stimulativnom ekonomskom paketu i procene imovine zemlje, za šta će biti zaduženo upravo ministarstvo trgovine, su nepremostive, naveo je senator iz Nju Hempšira Džad Greg.

Prema njegovim rečima, predsednik traži tim koji će u potpunosti podržati njegove inicijative, ali je naveo da poštuje to što Obama želi da poveže obe partije.

"Predsednik me je pitao da li bih želeo da se kandidujem i ja sam pristao. Ovo je bila moja greška, ne njegova. Mada, možda je bila i njegova. Ja sam pogrešio što sam pristao. Teško mi je da pređem preko svojih stavova, mislim da nisam timski igrač koji je njemu potreban", kazao je Greg.

Inače, Greg je drugi Obamin kandidat koji se povukao iz trke za mesto ministra trgovine. Prvi je bio guverner Nju Meksika Bil Ričardson, koji je zbog istrage protiv njega odustao od mesta ministra.

Obama je izjavio da ga vest o Gregovom povlačenju iznenadila, ali je nastavio da insistira da odluka o paketu ekonomskih mera bude zajednički stav republikanaca i demokrata.

"Debata se približava kraju. Predlog mera uskoro će se naći na mom stolu. Vreme je da Kongres reaguje i nadam se da će oni to uraditi tako što će obe partije podjednako učestvovati u tome", rekao je američki predsednik.

Obama je naveo da će se planom obezbediti nova radna mesta i da se mora brzo reagovati. Međutim, i pored insistiranja da republikanci podrže plan, pojedini republikanski kongresmani smatraju da je plan loš i da će koštati SAD više od rata u Iraku i Avganistanu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Debate o ekonomskom oporavku bude sećanja na Ruzveltov "Nju dil"

Izvor: VOA, 12.Feb.2009, 23:37

Obimni paket mera za oporavak američke privrede, koji predlaže predsednik Barak Obama, podstakao je debate u zemlji o efikasnosti obimnih nastojanja vlada da ožive svoje posustale ekonomije. Debate bude sećanja na Ruzveltov "Nju dil". 

Nastavak na VOA...

Kongres dao "zeleno svetlo" za stimulativni paket

Izvor: Blic, 13.Feb.2009

Predstavnički dom američkog Kongresa komotnom je većinom danas odobrio 787 milijardi dolara vredan paket za spas posustale američke privrede, za koji bi kasnije u toku noći "zeleno svetlo" trebalo da da i drugi kongresni dom, Senat.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.