13. februar  2009. 21.01  | Izvor:

Obamin „stimulativni paket" dobio zeleno svetlo u Kongresu

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa komotnom je većinom odobrio 787 milijardi dolara vredan paket za spas posustale američke privrede, za koji bi kasnije u toku noći "zeleno svetlo" trebalo da da i drugi kongresni dom, Senat.

Ukoliko paket "prođe" u oba doma, u ponedeljak bi trebalo da ga potpiše predsednik Barak Obama, čime bi on i zvanično stupio na snagu.

Paket predviđa čitav niz poreskih olakšica i povećanje javne potrošnje, pre svega kroz izgradnju infrastukturnih objekata, koji bi trebalo da pomognu da američka ekonomija izađe iz najveće krize u poslednjih gotovo osam decenija.

Plan bi, kako je predvideo Obama, trebalo da otvori ili sačuva oko 3,5 miliona radnih mesta, podsetile su agencije.

Kompromisni paket - Senat i Predstavnički dom su prethodno prihvatili programe različitih vrednosti - izglasan je u Predstavničkom domu sa 246 glasova "za" i 183 "protiv". Za njega nije glasao nijedan kongresmen iz opozicione Republikenske stranke, čime je izostala dvostranačka podrška kojoj se nadao Obama.

U dosadašnjim diskusijama u Kongresu, republikanci su se zalagali za veće poreske olakšice u okviru stimulativnog paketa, a za manje izdatke za javnu potrošnju i investicije.

U razgovoru sa direktorima velikih firmi u Beloj kući, pred glasanje, Obama je objasnio da će "plan podstaći potrošnju i preduzeća, i potrošača i obezbediti investicije neophodne za trajan ekonomski rast i prosperitet", naglašavajući da 90 procenata radnih mesta koja će biti otvorena ili sačuvana čine poslovi u privatnom sektoru.