Pismo Obame ruskom predsedniku

Izvor: RTS, 03.Mar.2009, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo Obame ruskom predsedniku

Predsednik SAD Barak Obama predložio je Moskvi dogovor kojim bi Vašington odustao od raspoređivanja raketnog štita u istočnoj Evropi. Kako navodno piše u pismu upućenom Medvedevu, SAD zauzvrat traži rusku pomoć u sprečavanju Irana da razvije nuklearne bojeve glave i balističke projektile. Medvedev: "Trgovina" nije produktivna.

Američki predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Barak Obama je pre tri nedelje, u pismu upućenom ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu, izneo da će SAD odustati od raspoređivanja raketnog štita u istočnoj Evropi ukoliko Moskva pomogne da se suzbiju pretenzije Irana u pogledu razvoja oružja velikog dometa, piše "Njujork tajms".

Pozivajući se na izjave anonimnih američkih zvaničnika, list navodi da su najviši zvaničnici američke administracije pismo lično uručili ruskom predsedniku.

Ukoliko Rusija prihvati da se Iran spreči u nastojanju da razvije nuklearne bojeve glave i balističke projektile, SAD će odustati od odbrambenog sistema u Poljskoj i Češkoj, kojem se Rusija žestoko protivi otkako je iznesen predlog za njegovo postavljanje za vreme Bušove administracije.

Za bivšeg američkog predsednika, jedan od glavnih prioriteta je bilo postavljanje visoko razvijenog sistema protivraketne odbrane na teritorijama Češke i Poljske kako bi se suzbile nuklearne pretenzije Irana. Tada nije prihvaćen predlog Moskve da se deo tog sistema postavi na njenoj teritoriji i tako zajednički kontroliše, objašnjava se u listu.

Još uvek nije jasno da li bi novi američki predsednik pristao na takav predlog Rusije koja, kako se čini, ozbiljno shvata njegov predlog o saradnji po pitanju Irana. Tako je ruski list "Komersant" predlog američkog predsednika juče nazvao "senzacionalnim".

Američki zvaničnici su takođe istakli da bi Rusija, s obzirom na svoje vojne, diplomatske i trgovinske veze sa Teheranom, imala izvestan uticaj u Iranu, iako se oduvek protivila oštrom stavu Vašingtona prema islamskoj republici.

Medvedev: "Trgovina" nije produktivna

Nešto kasnije je ruska agencija Itar-Tas prenela izjavu Medvedeva da "trgovina" američkom protivraketnom odbranom za iranski nuklearni program ne bi bila produktivna.

"U stalnom smo kontaktu, nekoliko puta smo razgovarali telefonom i dopisujemo se. To je besmisleno poricati. Ali, ako se govori o nekakvoj razmeni ili trgovini, mogu vam reći da se na takav način pitanje nije postavljalo, jer je to nekonstruktivno", rekao je ruski predsednik posle susreta sa španskim premijerom Hoseom Luisom Sapaterom.

Medvedev je pohvalio što je administracija Baraka Obame spremna na pregovore o anti raketnom štitu i dodao da je Rusija više za zajednički štit u borbi protiv "globalnih pretnji".

"Ako nova administracija SAD pokaže zdrav razum i predloži, recimo, neku novu konstrukciju, koja bi zadovoljavala sve Evropljane i, prirodno, SAD, i koja bi bila prihvatljiva za našu zemlju, spremni smo da je razmotrimo", rekao je Medvedev.

Uznemirene Poljska i Češka

Pismo američkog predsednika uznemirilo Poljsku i Češku, čiji su lideri, uprkos protivljenju u zemlji, uložili veliki politički kapital u potpisivanje sporazuma o saradnji sa SAD.

Sada bi, u slučaju odustajanja od raketnog štita, Prag i Varšava mogli da od SAD traže druge ustupke iz sporazuma, piše njujorški list.

Pismo uručeno ruskom predsedniku, između ostalog, razmatra pregovore o produžavanju sporazuma o strateškom naoružanju koji ističe ove godine i o saradnji u pogledu otvaranju puteva snabdevanja za Avganistan, precizira se u listu.

Obamino pismo Medvedevu zapravo predstavlja pokušaj da se rusko-američki odnosi "otkoče", kako se prošlog meseca izrazio američki potpredsednik Džozef Bajden.

Ruski zvaničnici su nagovestili da bi zvaničan odgovor na Obamin predlog mogao da se očekuje u petak, kada se u Ženevi sastaju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američka sekretarka Hilari Klinton.

Američki predsednik će se sa svojim ruskim kolegom prvi put sastati 2. aprila u Londonu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.