Izvor: B92, 05.Jul.2009, 04:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama sutra u prvoj poseti Rusiji

Moskva -- Predsednik SAD Barak Obama sutra stiže u prvu posetu Rusiji od kako je postao predsednik, gde će se založiti za razvoj odnosa sa Moskvom na ravnopravnoj osnovi.

Obama dolazi u dvodnevnu radnu posetu Rusiji tokom koje če se sresti sa predsednikom i premijerom Dmitrijem Medvedevom i Vladimirom Putinom. Moskva očekuje da će ova poseta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doprineti da se odnosi dve zemlje pretvore u odnose strateškog partnerstva u kojima bi zajednički odlučivali o najvažnijim svetskim pitanjima.

"Najvažnije što bih želeo da prenesem ruskom rukovodstvu i ruskom narodu jeste da se Amerika odnosi prema Rusiji sa poštovanjem i da želi da gradi odnose na osnovu ravnopravnosti", rekao je Obama u intervjuu Itar-Tasu uoči svoje prve posete Rusiji početkom naredne nedelje.

Obama je ocenio da je poslednjih nekoliko godina "postojao period kada su rusko-američki odnosi bili na nezavidnom nivou" i podsetio da je dolazeći na mesto lidera SAD izjavio da želi da "resetuje" odnose sa Rusijom.

Govoreći o smanjenju nuklearnog naoružanja, što će biti tema rusko-američkih predgovora, Obama je naveo da ni jedna strana ne treba da dobije preimućstvo.

"Moj cilj je da naše zemlje smanjuju nuklearno naoružanje tako što nijedna strana ne bi imala preimućstvo, i tako što bi oslabila napetost i u isto vreme se smanjivali rashodi za očuvanje tako velikih nuklearnih arsenala. Oni nam sada nisu neophodni za odbranu", naveo je Obama.

On je rekao da se nada da će tokom predstojećih susreta sa predsednikom Dmitrijem Medvedevim i premijerom Vladimirom Putinim "bolje razumeti" političke prilaze ruskog rukovodstva i to što izaziva njihovu zabrinutost.

"Treba se nadati da će oni, sa svoje strane, izvesti zaključak da se mnom efikasno može raditi", kazao je američki predsednik.

Nazivajući ruskog predsednika "progresivnim čovekom, koji uspešno vodi Rusiju u 21. vek", on je rekao da se nada da će sa njim izgraditi poverljive odnose. Vladimira Putina je nazvao "jakim liderom ruskog naroda".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva očekuje poboljšanje saradnje

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 15:30

Moskva očekuje da će prva poseta američkog predsednika Baraka Obame doprineti da se odnosi dve zemlje pretvore u odnose strateškog partnerstva u kojima bi zajednički odlučivali o najvažnijim svetskim pitanjima. ..Po mišljenju ruskih analitičara, Kremlj želi da iskoristi zainteresovanost nove...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.