Moskva očekuje poboljšanje saradnje

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva očekuje poboljšanje saradnje

Moskva očekuje da će prva poseta američkog predsednika Baraka Obame doprineti da se odnosi dve zemlje pretvore u odnose strateškog partnerstva u kojima bi zajednički odlučivali o najvažnijim svetskim pitanjima.

Po mišljenju ruskih analitičara, Kremlj želi da iskoristi zainteresovanost nove američke administracije za "resetovanje odnosa" sa Moskvom, za povratak Rusije na medjunarodnu scenu u odlučivanju o >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << različitim pitanjima.

Izjave Obame da želi da odnosi Rusije i SAD budu gradjeni na drugoj, "ravnopravnoj osnovi", u Moskvi su pozdravljene, ali ipak sa sa dozom rezerve. Spremnost Rusije da poboljša odnose svakako postoji, što dokazuju i smanjena antiamerička retorika koja je bila veoma izražena prošle godine.

Uoči posete Moskvi, Obama je izjavio da smatra svoju predstojeću posetu Moskvi odličnom mogućnošću da obnovi odnose sa Rusijom, dok je ruski predsednik Dmitrij Medvedev u svom video blogu takodje objasnio šta očekuje od susreta.

Ocenjujući da su se odnosi dve zemlje pogoršali i samo što nisu došli do nivoa "hladnog rata", on je najavio da je Moskva spremna na izgradnju novih, efikasnijih i sigurnijih odnosa, na šta je, kako je ukazao spreman i Vašington.

Očekuje se da će u centru razgovora dva predsednika biti razoružanje, što je Obama i najavio kao glavni cilj svoje posete - postizanje novog sporazuma o smanjenju strateškog ofanizvnog naoružanja, koji treba da zameni postojeći.

Prema pisanju moskovskog dnevnika "Komersant", dogovor dve strane o tome za koliko smanjiti broj nuklearnih bojevih glava i njihovih nosača ipak i dalje nije postignut.

Prema listu, postoje dve ključne razlike u stavovima - oko broja bojevih glava i nosača koje treba smanjiti, kao i o tome da li taj sporazum vezivati sa protivraketnom odbranom.

Dok se Rusija zalaže upravo za povezivanje, imajući u vidu namere SAD da postave elemente PRO u Istočnoj Evropi, Amerika se tome protivi.

Smatra se će neki dokument o smanjenju naoružanja svakako biti usvojen, ali je pitanje da li će imati samo opšti karakter, koji će predstavljati smernicu za dalje pregovore, ili će biti konkretniji, sa već utvrdjenim ciframa i datumima. Dvojica predsednika će provesti zajedno ukupno oko osam sati, sto u "četiri oka", što u drugim sastavima.

Obama je prihvatio predlog o zajedničkoj večeri u porodičnom krugu. Tako je sa obe strane demonstrirana je želja da se bliže upoznaju i uspostave lične kontakte.

"Teško je imati posla sa čovekom bez odredjenog poverenja i razumevanja šta on misli, šta je za njega važno. Mislim da ću bolje razumeti stavove ruskih lidera i ono što ih zabrinjava. Treba se nadati da će oni, takodje, zaključiti da sa mnom mogu efikasno da rade", kazao je Obama, govoreći o predstojećim susretima sa

Medvedevim i premijerom Vladimirom Putinom.

Obama je zatražio susret sa Putinom, nazivajući ga uticajnim političarem, ali i čovekom koji razmišlja u kategorijama hladnog rata. U Moskvi se smatra da je Obama, pri tom, jasno stavio do znanja da progres u odnosima Rusije i SAD u mnogome zavisi od toga koliko će moći da omekša poziciju Putina.

"Dok mi napredujemo sa predsednikom Medvedevim, važno je i da Putin razume da su prilazi rusko-američkim odnosima iz doba hladnog rata zastareli i da je nastalo vreme da se ide napred drugim putem. Mislim da Medvedev to razume. Putin, medjutim, jednom nogom stoji na starim metodama, a drugom na novim", kazao je Obama.

Ta izjava izazvala je negativnu reakciju Putinovog portparola Dmitrija Peskova. "Takva tačka gledišta nema ničeg zajedničkog sa realnim pogledima Putina. Obama još nijednom nije razgovarao sa Putinom, oni se ne poznaju", kazao je on, izražavajući nadu da će posle susreta predsednik SAD "promeniti mišljenje o Putinu".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.