Obama i Putin sastaju se na samitu G20

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2012, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Putin sastaju se na samitu G20

SAN HOZE DEL KABO (MEKSIKO) -

Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin danas će se sastatati na samitu 20 najvećih svetskih ekonomija.

Glavne teme samita biće finansijska kriza u Evropi i budućnost Grčke kao članice evrozone. Rasprave će se voditi i o krizi u Siriji i diplomatskim pregovorima sa Iranom, za koga međunarodna zajednica veruje da tajno radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na razvoju nuklearnog naoružanja.

Rusija je u središtu rešenja za oba pitanja, navodi Asošijeted pres.

Obama želi da nastavi saradnju sa Rusijom na nuklearnom razoružanju i neproliferaciji. U svom prvom mandatu, on je sa Rusijom imao naročite odnose i trebaće mu pomoć Moskve ako bude ponovo izabran.

Američki predsednik želi da u ovoj izbornoj godini izbegne javni sukob sa Rusijom, na šta ukazuje njegova poruka odlazećem predsedniku Dimitriju Medvedevu koja je prošlog marta slučajno dospela u javnost. Medvedevu je rekao da će, ukoliko pobedi u novembru, imati veću fleksibilnost u pogledu žalbi Rusije na američki raketni štit u Evropi.

Današnji sastanak podudara se sa međunarodnom pregovaračkom sednicom sa Iranom, koja se održava u Moskvi. Rusija se složila sa Savetom bezbednosti UN da se prema Iranu pooštre pojedine kazne, ali je one najoštrije blokirala. Saglasnost Rusije potrebna je SAD kako bi argument da je Iran suočen sa širokom međunarodnom osudom bio legitiman. Spor oko nuklearnog programa Iran uglavnom predstavlja kao svoj sukob sa SAD i Izraelom.

Pokušaji da se sukobi u Siriji reše diplomatskim putem zavisili su od sposobnosti Vašingtona i Moskve da se dogovore o planu tranzicije koji bi okončao četrdesetogodišnju vladavinu porodice Asad. Kao dugogodišnja saveznica Sirije, Rusija važi za vrednog posrednika koji bi Asadu mogao da pruži politički azil, što je Moskva do sada odbijala.
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Grčka,   Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama i Putin sastaju se na samitu G20

Izvor: Blic, 18.Jun.2012

Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin danas će se sastatati na samitu 20 najvećih svetskih ekonomija. Barak Obama i Vladimir Putin..Glavne teme samita biće finansijska kriza u Evropi i budućnost Grčke kao članice evrozone. Rasprave će se voditi i o krizi u Siriji i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.