Obama: Moguće bombardovanje Iraka zbog ekstremista

Izvor: Radio 021, 08.Avg.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Moguće bombardovanje Iraka zbog ekstremista

Predsednik SAD Barak Obama dozvolio je vazdušne napade na severni Irak, upozoravajući da će do bombardovanja doći ako to bude potrebno da se Amerikanci zaštite od islamskih ekstremista i da se zaštite civili koji su pod opsadom.

Bela kuća je saopštila da su američki avioni već bacili iz vazduha humanitarnu pomoć za desetine hiljada pripadnika iračke verske manjine koje su ekstremisti opkolili i hitno su im potrebni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << hrana i voda. "Amerika danas dolazi u pomoć", objavio je Obama.

On je rekao da je humanitarna pomoć bačena iz vazduha na zahtev iračke vlade. Hrana i voda su dostavljene desetinama hiljada Jazida (kurdska etničko-verska zajednica) koji su pobegli na jednu planinu gde nemaju hranu i vodu. Jazidi, koji su sledbenici jedne stare vere srodne zoroastrijanizmu, izbegli su iz svojih kuća nakon što im je ekstremistička islamistička organizacija Islamska država dala ultimatum da pređu u islam, plaćaju verski porez i napuste domove ili će biti pobijeni.

Obama je priznao da će mogućnost novog vojnog angažmana zabrinuti mnoge Amerikance. On je ponovo obećao da neće poslati kopnene snage u Irak i rekao da kriza u toj zemlji neće biti rešena američkom vojnom operacijom. "Kao glavni komandant, ja neću dozvoliti da SAD ponovo budu uvučene u još jedan rat u Iraku", rekao je američki predsednik.

On je, međutim, kazao da su vazdušni napadi opravdani ako se Islamska država probije do američkih vojnika u severnom iračkom gradu Irbil i američkog konzulata u kurdskom regionu Iraka. Vojska je poslata u Irak ove godine zbog toga što su ekstremisti iz Sirije prešli u Irak. "Kada su ugroženi životi američkih građana mi ćemo reagovati. To je moja odgovornost kao glavnog komandanta", izjavio je Obama. On je, takođe, rekao da je dozvolio ciljane vojne napade ako bude neophodno da se pomogne iračkim snagama bezbednosti da zaštite civile.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

(VIDEO) Pogledajte kako je Amerika bombardovala Irak!

Izvor: Kurir, 08.Avg.2014

Predsednik SAD Barak Obama jutros je dozvolio vazdušne napade na severni Irak, upozoravajući da će do bombardovanja doći ako to bude potrebno da se Amerikanci zaštite od islamskih ekstremista i da se zaštite civili koji su pod opsadom..SAD su otpočele vazdušne napade protiv snaga grupe Islamske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.