OTKRIVAMO Ovo je novi plan Amerike kako ce da POKORI svet

Izvor: medio.rs, 25.Jul.2015, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Ovo je novi plan Amerike kako ce da POKORI svet

Američki predsednik Barak Obama uprkos negodovanju Kongresa, stručnjaka i saveznika SAD, nije hteo da popusti ni malo kada se govorilo o sporazumu o nukleranom programu sa Iranom. Zašto je tako postupio, pročitajte u sledećim redovima

Nakon višegodišnjih pregovora Iran i šest svetskih sila postigli su 14. jula u Beču istorijski dogovor o iranskom nuklearnom programu koji predviđa da Teheran ograniči svoje nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija. Mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << su postavili pitanje zašto su se SAD odlučile na ovaj potez nakon višegodišnjeg neprijateljstva sa Iranom.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Nemačkom, obnovljeni su krajem 2013, u cilju postizanja sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, dok je Iran oduvek tvrdio da razvija nuklearni program u mirovne svrhe.

Kao što to biva u politici, kao i u životu, sve ima svoju pozadinu i razlog za određene postupke, a pogotovo ako uzmemo u obzir Amerikance.

Foto: AP/Tanjug

Rešili smo da vam otkrijemo šta je cilj SAD i zašto su potpisali sporazum sa Iranom, i tim potezom podigli prašinu i raspravu u svetu. Pokušaćemo da vam objasnimo sve na najjednostavniji način.

Po “čaršiji” se priča da je Barak Obama potpisao nuklearni sporazum sa Iranom kako bi mogao da izvuče ustupke za Siriju, koja je ratom razorena već petu godinu. Kao protivuslugu, Iranu bi bilo dozvoljeno da kontroliše Irak i dobili bi priliku da obuzdaju Hute u Jemenu, državom kojom takođe besni rat već nekoliko meseci. Kao i svako žarište sukoba, i Jemen je podelio svet na dva bloka, istočni i zapadni.

Amerikanci bi time umirili i svog saveznika, Saudijsku Arabiju, i istovremeno bi pokušali da obuzdaju kurdske ambicije za nazavisnošću od Turske. Samim tim bi inicrali regionalnu saradnju Saudijaca i Turaka oko Obaminog plana za Izrael i Palestinu.

Kurdi na sahrani svog heroja poginulog u borbi protiv Islamske države. Foto: Tanjug/AP

Ovim potezom bi zadovoljili Egipat kojem bi SAD dozvolio da ima veću ulogu u Libiji i dobili bi kontrolu nad južnom obalom Mediteranskog mora, to jest, pokušali bi da smanje priliv migranata u Evropu kako bi olakšali pritisak na Grčku i Italiju.

Foto: Tanjug / AP

Na istočnom “frontu” će verovatno ublažiti svoj stav prema Rusiji ukoliko bi se dogovorili da se NATO-u dozvoli prisustvo u Ukrajini, bez ugrožavanja ruskih interesa.

Kao “nagradu”, ukinuli bi Rusiji međunarodne sankcije što bi im omogućilo da povećaju svoju trgovinu sa Evropom.

Da li su ovo zaista ostvariti, i da li su ovo planovi SAD i Obame, videćemo u narednom periodu.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.