RT: Ukrajinski mirovni samit još jedna prevara koju su izmislile SAD – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2024, 22:01

RT: Ukrajinski mirovni samit još jedna prevara koju su izmislile SAD – Moskva

 
Tvrdnje Kijeva da Moskva pokušava da izbaci iz koloseka mirovni samit u Ukrajini, čiji je domaćin Švajcarska, zakazan za sledeći mesec, su smešne, jer je taj događaj pre svega prevara, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
U petak je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ocenio nedavni izveštaj Rojtersa koji tvrdi, pozivajući se na visoke ruske izvore, da je predsednik Vladimir Putin spreman da okonča sukob zamrzavanjem trenutne linije fronta, ali da je spreman da se bori ako predlog bude odbijen. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da, iako Moskva ostaje otvorena za razgovore, svako rešenje mora da ispuni ciljeve njene kampanje za Ukrajinu. Prema Kulebi, izveštaj Rojtersa predstavlja pokušaj Rusije da potkopa samit na jezeru Lucern od 15. do 16. juna, za koji se očekuje da će se fokusirati na nekoliko tačaka mirovne formule Vladimira Zelenskog, koje je Moskva odbacila kao neprihvatljive. Rusija nije pozvana, ali je rekla da ne bi prisustvovala čak i da jeste. Visoki ukrajinski diplomata je sugerisao da se Putin „plaši uspeha [samita]“ i da zato „njegova pratnja šalje ove lažne signale o navodnoj spremnosti za prekid vatre uprkos činjenici da ruske trupe nastavljaju brutalno da napadaju Ukrajinu“. Zaharova se oštro ne slaže, optužujući Kulebu da „besramno laže“. Ona je napomenula da su ruski zvaničnici stotine, ako ne i hiljade puta rekli da je Moskva spremna za razgovore o Ukrajini, dok je Kijev odustao od angažmana u proleće 2022. po savetu Velike Britanije. „Što se tiče „mirovnog samita…“ ovo je još jedna prevara koju je izmislio američki Stejt department. I to svi razumeju“, izjavila je Zaharova i dodala da takve događaje ne mogu održavati oni koji šalju oružje u zonu sukoba. Očekuje se da će najmanje 50 delegacija prisustvovati samitu u Švajcarskoj. Međutim, Blumberg je u četvrtak izvestio da ni američki predsednik Džo Bajden ni potpredsednica Kamala Haris neće biti prisutni, jer je Bajdenova kampanja fokusirana na prikupljanje sredstava uoči predsedničkih izbora u novembru.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

MARIJA ZAHAROVA O REZOLUCIJI: Zapad želi da kazni srpski narod zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2024

Ruska portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija o Srebrenici "ispolitizovana i antisrpske prirode" i da će za njene štetne posledice biti odgovorne Zapadne države.

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.