Diplomatsko ignorisanje Obame na dolasku u Saudijsku Arabiju

Izvor: Press, 21.Apr.2016, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatsko ignorisanje Obame na dolasku u Saudijsku Arabiju

Američki predsednik Barak Obama doživeo je danas neku vrstu diplomatskog ignorisanja po dolasku u Saudijsku Arabiji, gde učestvuje u dogovorima o borbi protiv Islamske države.
foto: tanjug.rs
Američki predsednik Barak Obama doživeo je danas neku vrstu diplomatskog ignorisanja po dolasku u Saudijsku Arabiji, gde učestvuje u dogovorima o borbi protiv Islamske države.
Konstanti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << usponi i padovi u odnosima između SAD i kraljevine, sada prolaze kroz novu fazu u kojoj je saudijska vlada ljuta zbog optužbi za učešće u napadima 11. septembra, piše Independent.   
Američckom predsedniku je postalo jasno saudijsko nezadovoljstvo kada je stigao na King Kalid aerodrom, a nije ga dočekao kralj Salman, već niže plemstvo, princ Fejsal bin Bandar Al Saud, guverner Rijada. navodi list.
Suprotno tome, pred Obamin dolazak, saudijska državna televizija pokazala je kralja kako lično dočekuje zvaničnike drugih zemalja.
Mustafa Alani, analiticar bezbednosti, izjavio je da saudijska odluka da ne  pošalje delegaciju na visokom nivou da dočeka predsednika SAD vrlo neobična i da nosi snažnu poruku da ne postoji poverenje u Obamu.
"On će u razgovorima naići i na rukovodstvo koje nije spremno da mu veruje", rekao je Alani.
Obama je imao sastanak nasamo sa kraljem Salmanom, a zatim je učestvovao u regionalnom samitu sa liderima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina.
Sastanak je fokusiran na regionalnu stabilnost, borbu protiv terorizma,  uključujući borbu protiv IS i Al-Kaide, i odnosa sa Iranom u periodu nakon nuklearnog dogovora sa Zapadom.
"Odnosi između Obame i lidera zaliva su hladni. Bivši predsednik Dzordz Buš je imao mnogo bliži, lični odnos", rekao je Pol Salem regionalni stručnjak na Institutu za Bliski istok u izjavi za Vašington Indipendent.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.