POLICIJA ŠTITI PRUGU OD MALINARA

Izvor: Kurir, 14.Sep.2011, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLICIJA ŠTITI PRUGU OD MALINARA

Predstavnici Unije proizvođača malina, koji su nezadovoljni otkupnom cenom tog voća, tvrde da ih policija sprečava da blokiraju prugu Beograd-Bar kod Požege

BEOGRAD - Policija sprečava predstavnike Unije proizvođača malina, koji su nezadovoljni otkupnom cenom tog voća, da blokiraju prugu Beograd-Bar kod Požege, izjavio je danas predsednik organizacionog odbora Unije Dobrivoje Radović.

Radović je kazao da policija ne dozvoljava malinarima da priđu pruzi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gde je za 16 sati bila najavljena blokada.

"Pre pola sata policija je privela i sekretara Unije Aleksandra Mitrovića", rekao je on i dodao da u Požegu i dalje pristižu malinari iz Užica, Ivanjice, Bajine Bašte i drugih mesta zapadne Srbije, ali da za sada sukoba sa policijom nije bilo.

Radović je rekao da je u blokadi i put Požega-Valjevo i Užice-Bajina Bašta, navodeći da su malinari "revoltirani ponašanjem Ministarstva poljoprivrede i da će radikalizovati proteste", ali nije želeo da navede detalje.

Predstavnici Unije i Ministarstva poljoprivrede nisu sinoć uspeli da se dogovore oko jedinstvene otkupne cene maline za sve malinare u Srbiji, kao ni oko subvencije za izvoz tog voća.

Malinari protestuju u Bajinoj Bašti, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Ivanjici, Požegi, Kosjeriću i Aleksandrovcu, sa zahtevom da otkupna cena malina, koja je sada 85 do 95 dinara, bude povećana na 100 dinara, a subvencije za izvoz budu 26 dinara po kilogramu.

Protest malinara je počeo 11. septembra, a policija im je zabranila da traktorima dođu u Beograd.

Radović je istakao da malinari i dalje pozivaju ministra poljoprivrede Dušana Petrovića i predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića da dođu na razgovor u Užice.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović izjavio je sinoć nakon sastanka sa predstavnicima malinara da je njihov zahtev za subvencijom od 26 dinara po kilogramu tog voća "nerealan" i "da neće biti ispunjen".

On je poručio da malinari ne mogu odbraniti svoje interese protestima i podsetio na dogovor otkupljivača i malinara iz ariljskog kraja uz posredovanje Ministarstva kojim je omogućeno povećanje cene maline sa 90 na 100 dinara po kilogramu.

On je istakao da taj dogovor podrazumeva da otkupljivači koriste sredstva Fonda za razvoj i da će to biti omogućeno otkupljivačima iz cele Srbije.

"Fond za razvoj će vrlo brzo prva sredstva plasirati prema hladnjačama kako bi one mogle da izmire svoje obaveze proizvođačima malina", rekao je Milovanović.

Predstavnik za odnose sa javnošću Policijske uprave u Užicu Dragan Aćimović rekao je agenciji Beta da "nema nagoveštaja da će malinari blokirati prugu Beograd-Bar kod Požege".

On je kazao da do sada nije bilo sukoba sa malinaraima, ali je na pitanje da li policija sprečava malinare da se približe pruzi kazao da "policija radi svoj posao".

Aćimović je potvrdio da je traktorima i putničkim vozilima blokiran magistralni put Užice-Bajina Bašta, kao i put Požega-Kosjerić kod mesta Gradnja, ali da vozači mogu da koriste alternativne pravce.

Dodao je da nema podataka o privođenju sekretara Unije malinara Aleksandra Mitrovića.
Pogledaj vesti o: Aleksandra Radović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.