Bista pesnika Stevana Raičkovića na Kalemegdanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2012, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bista pesnika Stevana Raičkovića na Kalemegdanu

BEOGRAD -

Bistu pesnika, akademika Stevana Ričkovića (1928-2007), rad vajara Aleksandra Zarina, danas je na Kalemegdanu otkrio njegov prijatelj i kolega po peru akademik Matija Bećković.

Podsetivši da je atelje Zarina bio sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka stecište umetnika, među kojima su bili i pesnici, kao što su Dušan Radović, Skender Kulenović, Raičković, Bećković je, kao jedan iz te grupe, istakao da je to bilo i susretanje "majstora sa svojim modelima".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema mišlejnju Bećkovića, Zarin je autor najuspelijih spomenika podignutih baš pesnicima, od kojih je prvi bio Branku Radičeviću , na Kalemegdanu, koji je otkrio Ivo Andrić.

Uz opasku da se prvo odužio pesnicima prohujalih vremena, Bećković je ispričao da je Raičković bio inicijator da Zarin ovekoveči svoje savremenike i bio je "neka vrsta glavnog urednika ove bronzane edicije".

"Po smrti umetnika i njegovih modela, biste su se iz ateljea razišle svaka na svoju stranu - Skender je otišao na Kozaru, Radović u svoje pozorište na Tašmajdanu, a Raičković evo na Kalemegdan", rekao je Bećković i dodao da je Raičković, kao neumorni šetač, bezbroj puta prošao Kalemegdanom i da je sam mogao da bira, izabrao bi baš ovo mesto.

Za njega je Raičkovićeva bista dobila ono mesto koje on zauzima u srpskoj poeziji, jer "kad bi biste koje stoje u srpskom Panteonu progorvorile, u jedan glas bi uzviknule - dostojno".

Bećković je zahvalio Ministrastvu kulture i Beogradu, ali i poeziji i pesničkoj pravdi da "u ovom zbunjenom vremenu nadoknađuju propušteno i uspostavljaju izgubljeni red u srpskom hramu časti, kako je odavno nazvan Kalemegdan, i sada Stevan Raičković ostaje da ovde sanja svoju bronzanu uspavanku i priziva ostalu pesničku bratiju da mu se pridruže na Kalemegdanskim stazama".

Dramski umetnik Milan Caci Mihailović je zatim pročitao neke delove iz Raičkovićeve poeme "Razgovor sa ilovačom" napisane nakon što je Zarin završio njegovu bistu i koju je pročitao kao svoju pristupnu besedu za SANU.
Pogledaj vesti o: Aleksandra Radović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.