Štrajk prosvetara i u Pančevu, Kovačici i Alibunaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk prosvetara i u Pančevu, Kovačici i Alibunaru

Nova školska godina u Pančevu, Kovačici i Alibunaru počela je štrajkom članova Asocijacije prosvetnih radnika Pančeva uz zahtev za povećanje plata pred najavljeno uvođenje platnih razreda.

"Od 21 škole članice Asocijacije u ovim lokalnim samoupravama zvanično smo obavešteni da samo osnovna škola u Vladimirovcu neće štrajkovati. U ostalim školama su u prepodnevnoj nastavi časovi skraćeni na 30 minuta ili su danas održani svega po jedan ili dva časa", izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Dragica Tasić, predsednica Asocijacije na konferenciji za novinare u Pančevu.

Dodala je da će kompletnu sliku o štrajku upozorenja imati večeras po završetku druge smene i prikupljanju podataka iz svih škola. Tasićeva je navela da nema saznanja o eventualnom ometanju štrajka koji je najavljen u skladu sa zakonom.

"Osnovni razlog štrajka je to što su kolege sa sedmim stepenom stručne spreme koje nisu razredne starešine ostavljene u osmom platnom razredu i stavljene u neravnopravan položaj sa onima koji imaju starešinstvo i nalaze se u devetom platnom razredu. Tražimo da svi uđu u deveti platni razred, jer imaju istu stručnu spremu. Ukoliko ostanu u osmom platnom razredu moći će da računaju na povećanje zarada tek za 20 godina", istakla je Tasićeva.

Ona je navela i da su nedopustivo niske plate administrativnih radnika sa srednjom stručnom spremom koje su na nivou minimalne zarade, i tek za oko 500 dinara veće od plata spremačica u školama.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije čiji je član pančevačka Asocijacija zahteva od Ministarstva prosvete da plate zaposlenih u školama poveća za 20 procenata pred uvođenje platnih razreda, kako bi napravili bolju poziciju zaposlenih pred najavljeno uvođenje platnih razreda. Sindikalisti traže da svi prosvetari sa sedmim stepenom budu prebačeni u deveti platni razred, jer su i u ostalim zanimanjima u javnim službama svi sa fakultetom u devetoj grupi.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Skraćeni časovi

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.