Protest prosvetnih radnika u Zrenjaninu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2019, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest prosvetnih radnika u Zrenjaninu

Članovi sindikata prosvetnih radnika Banata (SPR Banata) održali su danas protest u Zrenjaninu zbog, kako su rekli, lošeg položaja prosvete u društvu i urušavanja sistema obrazovanja.

"Postoji jedan veliki problem, odnosno svi problemi su se u prosveti stekli u jedan, a to je što nas nadležni tretiraju kao problem", kazao je predstavnik tog sindiata Miloš Galetin.

Ukazao je da prosveta više nije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << temelj ili baza društva i države, već da je postala "nešto na čemu se opasno štedi i gde se uvode reforme koje su na štetu učenika, a samim tim i nastavnog kadra".

"Okupili smo se da ukažemo na goruće probleme na ono što doživljavamo, naše kolege završavaju na ulicama, da se škole gase, a s druge strane dogovori koji su potpisani ne poštuju se godinama", naveo je Galetin.

Rekao je i da gotovo sve što je potpisano 2015. godine nije poštovano, a da je protest jedan od legitimnih načina da prosvetni radnici skrenu pažnju javnosti na probleme.

U Rasinskom okrugu skraćeni časovi u 30 škola

Skraćene časove u Rasinskom okrugu danas imaju učenici 30 od 38 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u okviru štrajka upozorenja na koji je taj sindikat pozvao svoje članice, rečeno je agenciji Beta u kruševačkoj Uniji.

Unija sindikata prosvetnih radnika, kako je navedeno u Odluci o štrajku, traži hitan nastavak pregovora i stupanje na snagu pravednih platnih razreda koji će popraviti položaj zaposlenih u obrazovanju.

"Kao i mnogo godina ranije Unija je ponovo na početku školske godine u štrajku, a razlog je regulisanje statusa prosvetnih radnika. Vlada je mnogo toga sa nama dogovorila, potpisala, obećala, sve to i dalje nije realizovano, a sada saznajemo i da su platne razrede odložili za jul naredne godine", rekao je novinarima član Izvršnog odbora kruševačke Unije Branimir Šoškić na konferenciji za novinare ispred Školske uprave Kruševac.

Šoškić je kazao da su prosvetni radnici mnogo istrpeli da bi uopšte došlo do dogovora sa Vladom, a žele da javnost razume da "nisu prosvetari ti koji nisu uradili svoj deo posla, već da vlast, odnosno Vlada i Ministarstvo nisu ispunili obećano".

Predstavnici kruševačke Unije govorili su i o procesu preuzimanja prosvetnih radnika koji su tehnološki višak, odnosno koji su ostali bez dela ili cele norme, a prema njihovim podacima na listi tehnoloških viškova u Rasinskom okrugu je 168 lica, od kojih je 30 ostalo bez cele norme.

Član Izvršnog odbora kruševačkog USPRS-a Predrag Gašić, koji je i član radne podrgupe u kruševačkoj Školskoj upravi podsetio je da ta lica imaju prednost prilikom preuzimanja, odnosno prilikom popunjavanja slobodnih radnih mesta kojih je, kako je naveo, na području Rasinskog okruga 745.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.