Ministarstvo: Protest podržalo 80 škola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2012, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Protest podržalo 80 škola

BEOGRAD -

Prvog dana školske godine, prema podacima Ministarstva prosvete od ukupno 1.796 škola u Srbiji njih 80 ili 1,4 odsto podržalo je štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

U 25 škola održan je prvi čas, a potom nije bilo nastave, dok su u ostalim školama časovi trajali po 30 minuta, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.

Prema njegovim rečima, časova nije bilo u pet škola u Zrenjaninu, u četiri škole u Kragujevcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koliko i u Kraljevu, zatim u sedam škola u Užicu, u pet škola u Čačku, dok su časovi od 30 minuta održani u devet škola u Zrenjaninu, 18 škola u Kruševcu, šest u Kragujevcu, 19 škola u Čačku, a Kraljevu, Somboru i Užicu časovi od pola sata bili su u samo jednoj školi.

Što se Beograda tiče, sve škole su radile, kazao je Kostić novinarima i najavio da će sindikati svoje predloge za dopunu Protokola dostaviti do četvrtka, a iduće nedelje se može očekivati nastavak razgovora vlade i sindikata.

Na protestu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji je održan na beogradskom Trgu Nikole Pašića rečeno je da je u današnjem jednodnevnom štrajku upozorenja učestvovalo 200 škola i da je u oko 70 nastava bila potpuno obustavljena.

Predsednik tog sindikata Dragan Matijević izjavio je da je oko 70 škola članica Unije u potpunoj obustavi nastave.

"Plan je da ovim činom demonstriramo naše nezadovoljstvo i da privolimo Ministarstvo prosvete i vlast da razgovaraju sa nama o svim važnim pitanjima", rekao je Matijević novinarima uoči protesta.

Unija ima članstvo u oko 700 škola, a prema Matijevićevim rečima, taj sindikat ne samo da ukazuje na probleme već nudi i rešenje.

"Sve ovo zavisi i od vlasti i pitanja da li su voljni da razgovaraju sa prosvetarima ili ne", rekao je Matijević i podsetio da Unija protestuje zbog stanja u prosveti i zato što ne prihvata ponudu vlade da se oktobarska plata poveća samo za dva odsto.

On je dodao da, pošto se Srbiji predviđa grčki scenario, Unija je rešila da upotrebi grčki model.

"Kako su se Grci borili za svoje dostojanstvo profesije i poziva, tako će se boriti i prosvetni radnici Srbije", rekao je Matijević navodeći da bi pozivu na protest trebalo da se odazove oko 1.000 prosvetara.

Prema podacima Unije, u Kruševcu štrajkuje 30, a u Beogradu i Kraljevu 25 škola. Školsko zvono danas se u Kraljevu nije čulo u 16 škola u kojima je nastava potpuno obustavljena.

U Čačku su u jednodnevni štrajk upozorenja stupile 22 škole od kojih je u 10 nastava potpuno obustavljena, dok u Zrenjaninu štrajkuje 15.

U Sečnju štrajkuje devet, a u Priboju osam škola u kojima je danas potpuno obustavljena nastava.

Predstavnici Unije su, prema Matijevićevim rečima, pre nedelju dana tražili prijem kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića.

Obradović: Povišica od dva odsto je realnost

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je jutros da za prosvetne radnike ekonomska realnost ne dozvoljava povišicu veću od ponuđenih dva odsto i izrazio nadu da će, uprkos najavi današnjeg štrajka upozorenja Unije prosvetnih radnika Srbije, većina škola prvog dana nove škoksle godine otvoriti vrata đacima.

"Neke od organizacija unutar sindikata koji organizuje štrajk odustale su od toga da potpuno strajkuju i njavile da će raditi 30 minuta. Ja se nadam da će se time povesti i ostali i da će sve škole početi školsku godinu na vreme.", kazao je Obradović za Radio-televiziju Srbije i istakao da štrajk upozorenja za danas najavljuje samo jedan, od ukupno četiri, reprezentativna sindikata.

On je kazao da bi Vlada Srbije njegovo ministarstvo želeli da prosvetni radnici dobiju veću povišicu od ponuđenih dva odsto, ali da je ekonomska situacija takva da je to jedino realno i moguće.

Vlada je prošle nedelje reprezentativnim sindikatima obrazovanja ponudila povišicu od dva odsto za oktobarske zarade, kao i povišicu od dva odsto u aprilu.

Sindikati nisu zadovoljni ovom ponudom, a razgovori treba da se nastave.

"Niko ne dovodi u pitanje da bi trebalo ulagati više u obrazovanje i da bi plate trebalo da budu veće, ali reč je o realnosti, ima novca onoliko koliko ima u budžetu", kazao je ministar.

On je istakao i da nije poenta samo u zaradama, već da se sindikatima u prosveti poručuje da neće biti otpuštanja i da će im biti isplaćene jubilarne nagrade.

Obradović je istakao da škole spremno dočekuju početak školske godine, spremni su besplatni udžbenici za đake od prvog do četvrog razreda, a škole su uređene i renovirane koliko su to sredstva dozvolila.

Nova školska godina za oko 900.000 đaka u Srbiji zvanično počinje danas, ali neki učenici će se odmarati dan duže zbog štrajka upozorenja koji organizuje Unija sindikata prosvetnh radnika.

Unija ima članstvo od oko 30.000 zaposlenih u oko 700 škola.

Taj sindikat traži da prosvetnim radnicima u oktobru plate budu usklađene sa inflacijom, a da od naredne godine imaju zarade 30 odsto veće od proseka. Traže se i bolji uslovi rada i odnos prema prosveti, kao i rešavanje problema viška zaposlenih, a prema podacima tog sindikata više od 3.000 nastavnika nema pun fond čaova.

Članovi Unije prvog dana školske godine časove će držati jedino đacima prvacima, a njih će ove godine biti oko 73.000, što je oko dve hiljade manje nego prošle godine.

Besplatne udžbenike na početku nove školske godine dobiće više od 300.000 đaka od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji.

Za četiri generacije osnovaca ili ukupno 303.500 đaka spremljeno je 2.881.000 knjiga, za šta je izdvojeno oko 750 miliona dinara iz budžeta.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.