Savet bezbednosti UN u četvrtak o Kosovu

Izvor: Beta, 03.Dec.2014, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN u četvrtak o Kosovu

NJUJORK/BEOGRAD, 3. decembra 2014. (Beta) - Savet bezbednosti UN u četvrtak će razmotriti situaciju na Kosovu na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kojem je izražena zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini.

Učešće na sednici ranije je najavio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a u Njujork je otputovao i odlazeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << kosovski premijer Hašim Tači.

"Posebno sam zabrinut zbog dugotrajnog političkog zastoja u Prištini i negativnih posledica koje bi mogao da ima na dosadašnji napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu", navodi se u izveštaju generalnog sekretara za period od 16. jula do 15. oktobra ove godine.

Ban Ki Mun je uputio snažan apel svim kosovskim političkim entitetima, posebno njihovim liderima, da ulože dodatne napore da izbori od 8. juna budu uspešni i da prevazidju trenutni zastoj.

U izveštaju Ban Ki Muna, o kojem će SB UN raspravljati u četvrtak, navodi se da sadašnja generacija lidera mora da nastavi istorijski proces normalizacije odnosa sa Beogradom, pomiri se sa prošlošću, iskoristi prilike koje se pružaju kroz pregovore o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU i nastavi reforme koje će omogućiti dalji razvoj kosovske ekonomije i društva.

Ban Ki Mun je "čestitao kosovskim vlastima i Vladi Srbije na napretku u ostvarivanju zajedničke evropske budućnosti" i ohrabrio nastavak dijaloga na visokom nivou pod okriljem EU.

Ban je izrazio zadovoljstvo zbog rada kosovske policije u suočavanju sa problemom nasilnog ekstremizma, posebno kada je u pitanju uključivanje u strane sukobe.

On je pohvalio lidere islamske zajednice i druge verske i sekularne vodje na Kosovu zbog toga što su se ogradili od ekstremizma.

Ban Ki Mun je pozvao nadležne vlasti da ulože dodatne napore u očuvanju kulturne i verske baštine.

Generalni sekretar UN apelovao je i na političke lidere, civilno društvo i pojedince koji imaju relevantne informacije o rasvetljavanju sudbina nestalih u vreme konflikta.

On je pohvalio posvećenost stručnjaka sudske medicine iz Srbije, Euleksa i Kosova u procesima vraćanja ostataka žrtava otkrivenih u masovnoj grobnici u Rudnici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet bezbednosti UN sutra o Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2014

Savet bezbednosti UN sutra će razmotriti situaciju na Kosovu na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kojem je izražena zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini. ..Ban Ki Mun je "čestitao kosovskim vlastima i Vladi Srbije na napretku u ostvarivanju zajedničke evropske...

Nastavak na Vesti-online.com...

Savet bezbednosti UN o Kosovu

Izvor: Beta, 04.Dec.2014, 08:38

NJUJORK/BEOGRAD, 4. decembra 2014. (Beta) - Savet bezbednosti UN razmotriće u četvrtak situaciju na Kosovu na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna u kojem je izražena zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini...Učešće na sednici najavio je premijer Srbije Aleksandar...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.