Dodik: Cilj protesta je destabilizacija Srpske, zabranićemo ulazak demonstranata

Izvor: Blic, 09.Feb.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Cilj protesta je destabilizacija Srpske, zabranićemo ulazak demonstranata

Lider vladajuće SNSD u Republici Srpskoj Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska neće prihvatiti intervenciju međunarodne zajednice po bilo kom pitanju izvan Ustava i normalnih procedura, te da su protesti u Federaciji Bosne i Hercegovine sračunati i na destabilizaciju Srpske. Dodik rekao je danas da će policija RS zabraniti organizovani ulazak demonstranata iz Federacije BiH u RS. Milorad Dodik

Dodik je na pres konferenciji u Vladi Srbije pozdravio činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su politički lideri iz Srpske prvi put u nekoj ižvonoj situaciji pozvani u Beograd na političke konsultacije.

- Neće biti problem za mirne proteste u RS, koji su najavljeni i koji se održavaju na mestima za to predviđenim zakonom. Zaustavljanje saobraćaja i rušenje institucija u Republici Srpskoj biće sprečeno policijom jer je to nezakonito - rekao je Dodik u Banjaluci, posle sastanka s predstavnicima zajedničkih institucija BiH iz RS.

Pročitajte još Vučić o nemirima u Bosni: Nasilje ne vodi ničemu, nesuglasice rešavati na izborima

On je ocenio da su događaji u Sarajevu i dugim gradovima Federacije BiH posledica nefunkcionalnosti tog entiteta, te da su vlasti Federacije izgubile konrtrolu nad događajima.

On je istakao da je Srpska stabilna, a da su neredi u okruženju pokrenuti sa ciljem da se u RS izazovu slični potresti i da se ponovo snažno uvuče međunarodni faktor da rešava probleme na tom području.

Prema Dodikovim rečima, Bosna i Hercegovina je blokirana, za tu situaciju značajnu krivicu snosi deo međunarodne zajednice, a visoki predstavnik u BiH nikada nije ozbiljno sprovodio Dejton, ali ga je ozbiljno kršio i to na štetu RS i to svih prethodnih godina

- Haos u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prestao, tamo institucije ne funckionišu, a ovo što se događa je dokaz da Bosna i Hercegovina ne može da preživi unutrašnje izazove i da ne funkcioniše - rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

- Mi smo to zaustavili, ali je napravljana ogromna šteta - rekao je Dodik i zakjučio da je cilj dominacija bošnjačke politike.

Bosić: Opozicija u RS menjaće vlast na izborima, ne ulici

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekao je danas u Beogradu da je zajedničcka ocena svih u RS da se u Federaciji BiH radi o opasnim procesima koji mogu da eksaliraju u smerovima koje niko ne bi želeo, te istakao da opozicija Srpske vlast neće menjati na ulici, već na izborima.

- Radi se o nasilnim protestima i sve liči na ono što se dešavalo u arapskim zemljama poznatijim kao arapsko proleće - rekao je Bosić, dodajući da je jasno da niko u RS, pa ni opozicija, ne želi nikakvo nasilje ni proteste i nerede.

- Mi znamo da je mnogo građana nezadovoljno, ojađeno, da teško živi, da RS ima problema u korupciji, slabom standardu, ekonomiji, da ima problema u zdravstvu, ali mi kao SDS ne mislimo smenjivati predsednika Dodika na ulici - rekao je Bosić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On se zahvalio Vučiću na pozivu na sastanak koji je, kako je rekao, poruka građanima da se ne zaleću.

- Smatramo da se promene u RS mogu dogoditi jedino na izborima i pozivamo građane da svoju energiju i želju za promenom iskažu na njima - rekao je Bosnić.

Jasno je da se ovi protesti žele preseliti u RS, što se vidi po dešavanjima u Bijeljini i nekim drugim mestima, ali je veoma važno da RS ostane politički stabilna i izvan ovih turbulencija.

Bosić je dodao da to ne znači da se SDS ne slaže sa protestima građana, ali će ih kada dođe vreme i organizovati, na miran način i bez rušenja institucija.

“Kao opozicija mi ćemo pomoći RS na izborima, ali nikakvo nasilje neće biti podržano od strane SDS”, istakoa je Bosić.

Bosić se još jednom zahvalio Vučiću, ističući da je ovo jedan važan politički momenat, jer je jedna vrsta obaveze Srbije da štiteći Dejton - štiti RS.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: Zabranićemo ulazak demonstranata u RS

Izvor: Blic, 09.Feb.2014

Lider vladajuće SNSD u Republici Srpskoj Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska neće prihvatiti intervenciju međunarodne zajednice po bilo kom pitanju izvan Ustava i normalnih procedura, te da su protesti u Federaciji Bosne i Hercegovine sračunati i na destabilizaciju Srpske. Milorad Dodik..Dodik...

Nastavak na Blic...

''Demonstranima zabranjeno da uđu u RS''

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2014

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da će policija RS zabraniti organizovani ulazak demonstranata iz Federacije BiH u RS. .."Neće biti problem za mirne proteste u RS, koj i su najavljeni i koji se održavaju na mestima za to predviđenim zakonom. Zaustavljanje saobraćaja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.