Grčka pred velikim izazovom, generalni štrajk u sredu

Izvor: Politika, 17.Okt.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka pred velikim izazovom, generalni štrajk u sredu

Protest je zakazan za 19. i 20. oktobar i poklapa se sa zasedanjem parlamenta, koji treba da odlučuje o novim merama štednje.

ATINA – Grčka je ušla u nedelju u kojoj će se suočiti sa velikim izazovom pošto sindikati organizuju jedan od najvećih štrajkova u poslednje dve godine u pokušaju da spreče parlament da usvoji nove mere štednje.

„Mi ćemo pokušati da sprečimo te mere koje će razoriti Grčku i grčki narod”, kaže Ilias Iliopolus, generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sekretar konfederacije sindikata zaposlenih u javnom sektoru ADEDY, prenose mediji u Atini.

Generalni štrajk je zakazan za 19. i 20. oktobar i poklapa se sa zasedanjem parlamenta, koji treba da odlučuje o novim merama štednje.

U štrajku će učestvovati i federacija sindikata u privatnom sektoru GŠE, tako da će, kako se najavljuje, zemlja biti paralisana, pošto dve sindikalne organizacije okupljaju 2,5 miliona radnika i službenika.

U Grčkoj su u toku štrajkovi carinika, đubretara, novinari, taksisti, ali haos se očekuje u sredu kada počinje 48-časovni generalni štrajk.

Policija najavljuje pojačane mere bezbednosti, kako bi se izbegla repriza iz juna kada je došlo do okršaja demonstranata i pripadnika snaga bezbednosti.

U novom „paketu” mera šednje predlaže se povećanje poreza, smanjenje plata i penzija, nova otpuštanja u javnom sektoru.

Procenjuje se da će vlada obezbediti većinu u parlamantu zahvaljujući podršci manjih stranaka, mada se u vladajućem PASOK-u koji ima 154 od ukupno 300 mesta već javljaju novi disidenti.

Premijer Jorgos Papandreu je na mukama, ali nema drugog manevarskog prostora da izvuče zemlju iz najteže ekonomske krize Grčke u periodu posle Drugog svetskog rata.

Štednja odnosno smanjenje budžetskog deficita je preduslov za dobijanje novih kredita od EU i MMF, bez kojih bi država odmah bankrotirala.

U sindikatima je zasad ostao bez ođeka i apel ministra finansija Evangelosa Venizelosa koji ih je pozvao da se „ne igraju vatrom” i da „ne ugrožavaju opšte interese zemlje”.

Tanjug

objavljeno: 17.10.2011
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje,   Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka pred velikim izazovom

Izvor: S media, 17.Okt.2011

Grčka je ušla u nedelju u kojoj će se suočiti sa velikim izazovom pošto sindikati organizuju jedan od najvećih štrajkova u poslednje dve godine. .."Mi ćemo pokušati da sprečimo mere štednje koje će razoriti Grčku i grčki narod", kaže Ilias Iliopolus, generalni sekretar konfederacije sindikata...

Nastavak na S media...

Grcka, generalno, strajkuje

Izvor: Radio Centar 987, 17.Okt.2011

Grcka je usla u nedelju u kojoj ce se suociti sa velikim izazovom posto sindikati organizuju jedan od najvecih strajkova u poslednje dve godine u pokusaju da sprece parlament da usvoji nove mere stedn..

Nastavak na Radio Centar 987...

U Grčkoj najveći štrajk protiv Vlade

Izvor: Capital.ba, 17.Okt.2011

ATINA, Sindikati u Grčkoj organizuju jedan od najvećih štrajkova u posljednje dvije godine u pokušaju da spriječe parlament da usvoji nove mjere štednje. 'Mi ćemo pokušati da spriječimo te mjere koje će razoriti Grčku i grčki narod', kaže Ilias Iliopolus, generalni sekretar konfederacije...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.