Sedmica izazova za Grčku

Izvor: RTS, 17.Okt.2011, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmica izazova za Grčku

Grčka pred velikim izazovom zbog generalnog štrajka najavljenog za sredu, kada parlament odlučuje o novim merama štednje. Merama se predlaže povećanje poreza, smanjenje plata i nova otpuštanja. Đubretari, novinari, taksisti i carinici već štrajkuju.

Grčka je ušla u sedmicu u kojoj će se suočiti sa velikim izazovom, pošto sindikati organizuju jedan od najvećih štrajkova u poslednje dve godine, u pokušaju da spreče parlament da usvoji nove mere štednje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Mi ćemo pokušati da sprečimo te mere koje će razoriti Grčku i grčki narod", kaže Ilias Iliopolus, generalni sekretar Konfederacije sindikata zaposlenih u javnom sektoru, prenose mediji u Atini.

Generalni štrajk je zakazan za 19. i 20. oktobar i poklapa se sa zasedanjem parlamenta, koji treba da odlučuje o novim merama štednje.

U štrajku će učestvovati i Federacija sindikata u privatnom sektoru, tako da će, kako se najavljuje, zemlja biti paralisana, pošto dve sindikalne organizacije okupljaju 2,5 miliona radnika i službenika.

U Grčkoj su u toku štrajkovi carinika, zbog čega su zatvoreni prelazi prema Makedoniji. Štrajkuju i đubretari, novinari, taksisti, ali haos se očekuje u sredu, kada počinje 48-časovni generalni štrajk.

Policija najavljuje pojačane mere bezbednosti, kako bi se izbegla repriza iz juna, kada je došlo do okršaja demonstranata i pripadnika snaga bezbednosti.

U novom paketu mera štednje predlaže se povećanje poreza, smanjenje plata i penzija, nova otpuštanja u javnom sektoru.

Procenjuje se da će vlada obezbediti većinu u parlamantu, zahvaljujući podršci manjih stranaka, mada se u vladajućem PASOK-u, koji ima 154 od ukupno 300 mesta, već javljaju novi disidenti.

Premijer Jorgos Papandreu je na mukama, ali nema drugog manevarskog prostora da izvuče zemlju iz najteže ekonomske krize koja je Grčku zahvatila posle Drugog svetskog rata.

Štednja odnosno smanjenje budžetskog deficita preduslov je za dobijanje novih kredita od EU i MMF-a, bez kojih bi država odmah bankrotirala.

U sindikatima je zasad ostao bez odjeka i apel ministra finansija Evangelosa Venizelosa koji ih je pozvao da se "ne igraju vatrom" i da "ne ugrožavaju opšte interese zemlje".
Pogledaj vesti o: Grčka,   Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.