Vučić: Ne postoji plan za naseljavanje izbeglica u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2015, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ne postoji plan za naseljavanje izbeglica u Srbiji

Premijer Aleksandar Vučić negirao je postojanje bilo kakvog plana za naseljavanje izbeglica u Srbiji, naprotiv, kako je rekao danas novinarima u Novom Sadu, "naša je želja da budemo odgovorni i ponašamo se ozbiljno".

"Iako smo samo zemlja kandidat, mi smo spremni da se ponašamo kao država članica EU. Da pokušamo na svaki način da pokažemo da smo spremni da prihvatimo deo svoje odgovornosti kao i bilo koja članica EU", poručio je Vučić.

Mada, kako je primetio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u praksi se ne zna šta to tačno znači, sve dok ne vidimo sveoubuhvatno rešenje EU, njihovo strateško rešenje.

"Izbeglice, kao što se videlo juče, ne žele čak ni u Beču da ostanu, gde je podneto svega šest zahteva za azil i ostanak u Austriji.

Oni imaju neku unapred planiranu rutu do Nemačke i skandinavskih zemalja. Mi im nismo u tim planovima, pa čak ni Austrija i Češka, zemlje koje su mnogo razvijenije", naveo je Vučić i zaključio da je Srbija spremna da prihvati sve što dogovori EU.

"Veće plate i penzije za više od dva miliona ljudi"

Nakon mera koje će sprovesti Vlada Srbije prosečna zarada biće gotovo 400 evra, a pre kraja 2017. one će još značajnije porasti, a na povećanje plata i penuzija moći će da računa više od dva miliona ljudi, izjavio je Vučić.

"Merama kojima ćemo povećati penzije nećemo da vraćamo nešto jer smo trošili nezarađeno i ubijali Srbiju. Zato je Srbija bila pred bankrotom, jer su neki time što nismo zaradili kupovali izbore i ljubav prema sebi, a ne svojom sposobnošću", rekao je obraćajući se novinarima u Novom Sadu.

Kako je objasnio, na povećanje plata i penzija moći će da računa dva miliona i 250.000 ljudi, a od tog broja najmanje milion i 150 hiljada ljudi imaće plate i penzije veće nego što su ih ikada imali, dok će nekima biti vraćen deo onoga što im je uzeto.

"Ovoga puta će građani osetiti stvarno poboljšanje jer nismo imali nikakvu inflaciju, pošto je međugodišnja inflacija niža od 1,5 posto. Osim u novinama, poskupljenja ne postoje", primetio je Vučić.

"Rešavamo probleme u hemijskom kompleksu"

Vlada kontinuirano radi na ozdravljenju hemijskog kompleksa, izjavio je danas premijer najavljujući da će MSK iz Kikinde, nakon pet godina konzervacije fabrike, obnoviti proizvodnju, a da će 500 zaposlenih u tom gradu imati posao.

Takođe, sa mađarskim, turskim, azerbejdžanskim i drugim partnerima, radi se na rešenju za Azotaru, naveo je premijer u razgovoru s novinarima u Novom Sadu.

Navodeći da su prethodne vlasti ostavile značajne dugove u Petrohemiji, te da je potrebno naći investitora koji je spreman da uloži 140 miliona evra u polipropilensku fabriku, Vučić je zaključio: "Sve ćemo to rešiti".

O izborima odluka do kraja septembra

Vučić je ponovio da će odluku o tome da li će biti raspisani vanredni republički izbori saopštiti do kraja septembra, a strankama koje licitiraju sopstvenim rejtinzima unapred je čestitao izborni rezultat poručivši da su "već pobedili".

Odgovarajući, naime, na pitanja novinara kako komentariše izjavu Bojana Pajtića da DS ima podršku 30 odsto birača, Vojislava Šešelja da SRS ima 20, a Ivice Dačića da SPS ima 15 procenata prodrške, te da zbog toga SNS ne sme na izbore, Vučić je rekao da je onda SNS na "nivou cenzusa" i dodao:

"Ukoliko su ti podaci tačni, onda su oni pobedili na izborima i ja im unapred čestitam izborni rezultat ali ne zaboravite da ih posle izbora podsetite na to šta su govorili, koliku podršku imaju", rekao je Vučić.

Za bolju saradnju s Češkom

Premijer je pozvao češke privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši siguran ambijent za investiranje i stabilna inflaciona očekivanja ulaganja u našu zemlju.

Obraćajući se učesnicima okruglog stola u Novom Sadu, na kojem učestvuju privrednici iz Češke i Srbije on je rekao da su češki privrednici dobrodošli u Srbiju, isto tako kako su srpski u Češku.

Podsetivši da je obim trgovinske razmene dve zemlje 613,5 miliona evra, premijer je rekao da se nada da će za dalju saradnju biti obezbeđana značajnija investiciona saradnja.

"Jedna Mitas nije dovoljan i nama je potrebna mnogo veća i šira saradnja", poručio je Vučić.

Privrednicima je izneo podatke o političkom i ekonomskom napretku Srbije i naveo da je MMF juče promenio svoju prognozu privrednog rasta sa minus 0,5 na plus 0,5 odsto, dok "mi u Srbiji očekujemo da će ići na plus 1 do 1,2".

Posebno je istakao da smo uspeli da fiskalnom konsolidacijom spustimo fiskalni deficit na nivo ispod Mastrihta, po čemu smo sada među prvih deset zemalja u Evropi.

Ponosan sam na izvešštaj MMF, najbolja vest za Srbiju

Premijer Srbije kaže da je ponosan na saopštenje MMF-a o Srbiji, te da ga doživljava kao svoj "diplomski ispit, s najboljom vešću za Srbiju".

"Za mene je moj diplomski ispit bio jučerašnji stav MMF-a. Nosim sa sobom kao neku vrstu diplomskog rada saopštenje MMF-a na srpskom i engleskom, sa najboljom vešću za jednu zemlju", rekao je u Novom Sadu i izvadio dokument MMF iz svog sakoa.

EU je drušštvo koje ždelimo,skloniću se kad narod kažže

Srbija je za Evropsku uniju, jer je to tip društva koje želimo da izgradimo i zato ćemo ostati na evropskom putu, ponovio je danas premijer Aleksandar Vučić, a opozicionim liderima poručio da se "neće držati za fotelju po svaku cenu".

On je time odgovorio na izjavu lidera SRS Vojislava Šešelja da je spreman na koaliciju s naprednjacima pod uslovom da odustanu od evropskog puta, a zatim dodao da sve političke protivnike poštuje, pa tako i i Šešelja, Pajtića...

Podsetio je da je EU bila nakon poplava najveći donator Srbije, pored Ujedinjenih arapskih emirata i skandinavskih zemalja, a opozicionim liderima poručio da uvek mogu da ga smene i da će uvek poštovati volju građana, za razliku od jednog od njih koji se drži za svoju fotelju po svaku cenu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.