Srbija zaslužuje EU, pomoći ćemo oko izbeglica

Izvor: B92, 01.Sep.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija zaslužuje EU, pomoći ćemo oko izbeglica"

Predsednik Vlade Republike Češke Bohuslav Sobotka poručio je da Srbija zaslužuje da otvori prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

On je najavio da će njegova zemlja tehnički i finansijski pomoći Srbiji da se izbori sa problemom migranata

Sobotka je na zajedničkoj konferenciji u Vladi Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem pohvalio rezultate koje je Srbija ove godine postigla kada je reč o otvaranju poglavlja i istakao da Češka podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpske evropske integracije.

"Želim da pružim jasnu podsrku Srbiji u tome da koliko ove godine budu potvorena prva poglavlja i zaistza mislim da Srbija to zaslužuje", istakao je Sobotka.

Istakao je i da je Češka ponudila Srbiju tehničku i ekspertsku pomoć kada je reč o otvaranju poglavlja, podsetivši da je Cceška davno prošla taj posao, ali da ga se jako dobro seća kao komplikovanog.

"Mislim da ekspertska pomoć može da bude korisna za Srbiju", kazao je on i dodao da je u Beogradu kako bi se nastavio razvoj ekonomskih odnosa dve zemlje.

Dodao je i da je sa srpskim premijerom razgovarao o migrantima koji prolaze kroz Srbiju i da je ponudio tehnicku i finansijsku pomioć koja bi trebalo da pomogne našoj zemlji da se izbori sa izbeglicama.

Premijer Srbije Aleksandar izjavio je da je uveren u punu podršku Češke za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU pre kraja ove godine i zahvalio se čekoj vladi na pomoći od 360.000 evra za rešavanje pitanja migrtanata.

"Podrška češke vlade Vladi Srbije i narodu na evopskom putu i uveren sam da ćem imati podršku za otvaranje poglavlja pre kraja ove godine", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa českim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

Vučić je rekao da Srbija i Ceška imaju veoma dobre, istinski prijateljske odnose i da Srbija mnogo toga uči i saznaje od Češke.

Premijer je rekao i da se razgovarao o migrantima i zahvalio ceškoj vladi na konkretnoj pomoći od 360.000 evra koju su uputili direktno vladi, a ne drugim organizacijama.

"Nisu tražili načina da izbegnu vladu, tragajući za drugim organizacijama, već su pomoć uputili direktno vladi i MUP-u, kojima je i najpotrebnija jer nose najveći terett u rešavanju ovog pitanja", rekao je Vučić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sobotka: Srbija zaslužuje EU, pomoćićemo oko izbjeglica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Sep.2015

Predsjednik Vlade Republike Češke Bohuslav Sobotka poručio je da Srbija zaslužuje da otvori prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom...On je najavio da će njegova zemlja tehnički i finansijski pomoći Srbiji da se izbori sa problemom izbjeglica..Sobotka je na zajedničkoj konferenciji u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.