Vučić sa Sobotkom o izbeglicama, Česi nude pare

Izvor: Mondo, 01.Sep.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Sobotkom o izbeglicama, Česi nude pare

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je od početka godine kroz teritoriju Srbije prošlo 115.000 emigranata, a da ih je ovom trenutku 7.800, a premijer Češke Bohuslav Sobotka ponudio je finansijsku pomoć.

Foto: Tanjug, Marko Đoković

Česi nude deset miliona kruna (više od 310.000 evra) za rešavanje problema izbeglica.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka dvojice premijera, Vučić je rekao da se Srbija suočava sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << velikim talasom izbeglica i da je neretko prva zemlja na tom izbegličkom putu ka zapadnoj Evropi koja ih registruje, popisuje, uzima otisak prsta i pruža medicinske preglede.

"U ovom trenutku na teritoriji Srbije imamo na četiri različite tačke 7.800 ljudi. Trudimo se koliko možemo u skladu sa našim snagama da pomognemo tim ljudima, da im pomognemo u donošenju hrane, u obezbeđivanju najelementarnijih stvari za opstanak", kaže Vučić.

Znano mi kakva je to muka

"Mi onoliko koliko možemo da pomognemo pomažemo. Vidim da je to najveći problem u celoj centralnoj i zapadnoj Evropi, u Srbiji to mi ne doživljamo na takav način jer smo imali 300.000, 400.000 i 500.000 naših srpskih izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije koji su se sebi napravili kuće i nove domove i koji su posao morali da nađu i da žive", kaže Vučić. Mi znamo, dodao je, kakva je to ljudska muka, jer smo se sa tim već suočavali.

Premijer Srbije je rekao da je minimalan broj tih ljudi, svega nekoliko desetina, do sada tražilo konačni azil u Srbi navodeći da je od oko 3.800 ljudi na centralnoj stanci u Beču svega njih šest tražilo da ostane u Austriji, dok svi ostali ostali idu u Nemačku i Skandinaviju, te da oni očigledno imaju svoje rute i znaju gde treba da idu.

Vučić je rekao i da Srbija neće da kvari prijateljske odnose sa Mađarskom, niti bilo kim drugim i da ćemo svoj teret "da izguramo".

"Na Bledu smo dobili najveće aplauze, jer ne kukamo i ne plačemo", rekao je Vučić dodajući da Srbija podržava stavove nemačke kancelarke i austrijskog ministra spoljnih poslova, Angele Merkel i Sebastijana Kurca, da čeka zaključke Višegradske grupe koja će 5. septembra održati sastanak o emigrantskoj krizi ali i strategiju EU.

"Mi tražimo da pred nas iznesu strategiju - mi ćemo je podržati i iako nismo članica EU spremni smo da iznesemo taj teret. Spremni smo da prihvatimo određene obaveze i odgovornost kao kandidat za ulazak u EU" rekao je premijer.

On je dodao da je Srbija tu da zajedno sa ostalim zamljama deli te probleme, a ne da se svađa i deli.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka, koji je u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Srbiji, rekao je da je Češka u mogućnosti da Srbiji odmah da finansijsku pomoć od deset miliona kruna za rešavanje problema izbeglica, u okviru programa za asistenciju izbeglicama i prevenciju velikih migracionih kretanja.

Prema njegovim rečima, biće dogovoreni i konkretni projekti u koje će biti uložena sredstva koja će Češka opredeliti Srbiji.

"Češka želi da pomogne zemljama koje su tranzitne sa tačke gledišta migranata", rekao je Sobotka.

Premijer Češke je naveo da ta zemlja želi da sačuva Šengenski prostor i da bi želela da se pronađu realna rešenja za stabilizaciju prilika u zemljama odakle dolaze emigranti i da tamo počnu da funkcionišu centri za izbeglice.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.