Pripreme za novu kampanju prerade šećerne repe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za novu kampanju prerade šećerne repe

Iako  je sistem za preradu šećerne repe  trenutno u stanju mirovanja, tišina u fabričkom krugu šećerane u Crvenki samo je privid zatišja jer se ubrzano radi na pripremanju nove kampanje prerade slatkog korena. Ona bi trebalo da počne u prvoj polovini septembra, kaže u ekskluzivnom intervjuu za RTV novi generalni direktor šećerana u Crvenki i Žablju, Petros Gemintzis.

Kada su u pitanju dugovanja prema primarnim proizvođačima, on je istakao da je početkom godine na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tom planu problema bilo, ali da je upravo ovih dana u toku isplata preostalih dugova.

Iako je  prošla godina proizvođačima ostala upamćena po lošem iskustvu, kako zbog ekonomskih razloga tako i zbog činjenice da se preuzimanje šećerne repe odužilo, u kulskom ataru koji smo i mi posetili, mnogi proizvođači ostali su verni toj industrijskoj kulturi.

Inače, šećerna repa je u ataru Kule u dobrom stanju i barem za sada dugi sušni period nije ostavio posledice, a osmeh na licima primarnih proizvođača je jedna od najvažnijih varijabli uspešnosti fabrike jer bez šećerne repe nema ni šećera, kaže prvi čovek šećerana Gemintzis.

Dugo iskustvo rukovođenja u sektoru prehrambene industrije našeg sagovornika upućuje na činjenicu da se svake tri do četiri godine situacija na globalnom planu u određenoj branši menja. Po toj logici bi za šećernu industriju ova i naredna godina mogle biti mnogo bolje od prethodnih.

Šećerne u Crvenki i Žablju su i izvozno orijentisane. Jednu trećinu šećera izvoze na tržište Evropske Unije i to dominantno u Grčku, jedna trećina rezervisana je za tržište CEFTA, a jedna trećina namenjena je tržištu Srbije. Inače, da podsetimo, šećerane u Crvenki i Žablju su od 2003. godine u većinskom vlasništvu grčke kompanije Hellenic Sugar.

Teška ekonomska situacija  u Grčkoj nije se negativno reflektovala na njihovo poslovanje, a novi optimizam proizilazi iz činjenice da je Grčka ekonomija na putu stabilizacije, poručio je generalni direktor šećerana u Crvenki i Žablju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.