Real uklonio krst sa grba

Izvor: RTS, 28.Nov.2014, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Real uklonio krst sa grba

Real Madrid uklonio tradicionalni krst sa grba kako ne bi uvredio muslimane. Portparol: Pele je dobro, izlazi iz bolnice za nekoliko dana. Navijači Partizana neće ići u Novi Pazar. Legendrani Ronaldinjo karijeru po svemu sudeći nastavlja u Angoli, gde će mu trener biti Ljubomir Ristovski. Nesta prekida penziju i ide u Indiju. Vilšir tri meseca van terena. Saporo bi opet da organizuje ZOI. Preminuo australijski kriket igrač koga je loptica pogodila u glavu. Razlaz Galatasaraja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Prendelija? Tevez: Ako se zabavljaš na terenu, igraćeš dobro.

 Pratite nas na Tviteru i Fejsbuku

23.41 - Fudbalski klub Real Mardid je, nakon što je potpisao trogodišnji ugovor sa

Nacionalnom bankom Abu Dhabija, sa svog oficijelnog grba na Bliskom istoku uklonio tradicionalni krst. 

Grb je dizajniran 1931. godine, a na njegovom vrhu je originalno bio prikazan krst. Sad je uklonjen iz upotrebe na Bliskom istoku kako ne bi uvredili muslimane u tom delu sveta.

Grb originalnog dizajna biće korišćen u Evropi.

22.55 - Sa trinaest godina, 10 meseci i 26 dana, Semjuel Sevian je sada najmlađi velemajstor u šahovskoj istoriji SAD, pošto je za više od godinu dana nadmašio prethodni rekord i pobedio na turniru prošlog vikenda u Sent Luisu. 

Rekord je ranije držao Rej Robson koji je postao najmlađi velemajstor dve nedelje pre navršenih 15 godina.

21.42 - Odbojkaši Inđije plasirali su se u četvrtfinale Kupa Srbije pošto su na domaćem terenu, u poslednjoj utakmici osmine finala, savladali ekipu Spartaka iz Ljiga sa 3:2 u setovima (26:28, 23:25, 25:19, 25:23, 15:8). Inđijci su tako ostvarili najveći uspeh u istoriji kluba.

Plasman u četvrtfinale nacionalnog kupa ranije su izborili Crvena zvezda, Đerdap iz Kladova, Spartak iz Subotice, Mladi radnik iz Požarevca, Vojvodina, Partizan i kragujevački Radnički.

Žreb četvrtfinalnih parova Kupa Srbije u konkurenciji odbojkaša i odbojkašica biće održan u petak od 13 sati na Sajmu sporta u hali 2 Beogradskog sajma.

20.23 - Reprezentativka Srbije i najbolja bacačica koplja, Tatjana Jelača proglašena je u Bukureštu za najbolju atletičarku Balkana.

Ova nagrada mi mnogo znači. Ona mi potvrđuje da se uloženi rad i trud isplatio, i daje mi podstrek da još više radim i napredujem. Lep je osećaj biti najbolja na Balkanu, rekla je Jelača. 

Jelača je na Evropskom prvenstvu u Cirihu, uz novi rekord Srbije od 64,21 metar, osvojila srebrnu medalju.

Nagradu u Bukureštu joj je uručio potpredsednik Svetske atletske federacije Sebastjian Kou.

19.43 - Navijači Crvene zvezde odali su počast ubijenom Marku Ivkoviću uoči košarkaške utakmice protiv litvanskog Neptunasa, u 7. kolu D grupe Evrolige.

Na ogradi jedne od tribina beogradske Kombank arene okačen je veliki transparent sa Ivkovićevim imenom i fotografija sa crnim florom, a iz poštovanja prema stradalom drugu najvatrenije pristalice crveno-belih neće navijati organizovano protiv Neptunasa.

Uoči meča, kao i na svim utakmicama Evrolige i Evrokupa, minutom ćutanja odata je pošta 25. godišnjem mladiću iz Beograda.

18.52 - Brazilska fudbalska legenda Pele u dobrom je stanju i očekuje se da u narednih nekoliko dana napusti bolnicu gde je zbog urinarne infekcije, rekao je njegov portparol.

Bolnica u Sao Paulu je ranije saopštila da je Pele prebačen na odeljenje intenzivne nege pošto mu se stanje pogoršalo, ali je njegov portparol i lični prijatelj Hose Fornos Rodriges to negirao.

On je dobro. Problem je bio što je imao previše posetilaca, a to nije pomagalo, pa je zato prebačen u mirniju zonu gde dobija terapiju. On bi trebalo da bolnicu napusti za nekoliko dana, rekao je Rodriges za Asošijejted pres.

Saopštenje bolnice izazvalo je strahovanja Brazilaca, a mediji su detaljno izveštavali o tome kako se Peleovo zdravstveno stanje pogoršalo.

18.45 - Fudbaler Juventusa Fernando Ljorente rekao je da neće plakati ako i dalje bude van reprezentacije Španije.

Ljorente nije dobio poziv selektora Visentea del Boskea već godinu dana i pored dobrih nastupa u Seriji A.

Neću plakati ako ne budem u reprezentaciji. Nisam siguran da imam podršku selektora... Znam samo da moram da nastavim da radim dobro U Juventusu. Moramo da pobedimo Atletiko i da osvojimo prvo mesto u grupi, rekao je Ljorente za Skaj sport.

Ljorente, koji je u Juventus došao iz Atletik Bilbaa prošle godine, za reprezentaciju je do sada odigrao 24 utakmice i postigao sedam golova.

18.24 - Švajcarski fudbalski prvak Bazel suočen je sa disciplinskim postupkom zbog ulaska njegovih navijača na teren tokom jučerašnje utakmice B grupe Lige šampiona protiv madridskog Reala (0:1).

Evropska fudbalska unija potvrdila je da će taj slučaj razmatrati njena Disciplinska komisija 11. decembra.

Istovremeno, UEFA je saopštila da su fudbalski savezi Bugarske i Hrvatske kažnjeni zbog incidentnog ponašanja navijača na međusobnom utakmici dveju reprezentacija 10. oktobra u Sofiji, u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope. Zbog upotrebe pirotehničkih sredstava na tribinama Bugari su kažnjeni sa 95.000, a Hrvati sa 60.000 evra.

17.48 - Fudbalski savez Engleske optužio je predsednika Vigana Dejva Vilana zbog iznošenja kontroverznih komentara o Jevrejima i Kinezima u novinskom intervjuu.

FA je saopštila da je to "teško kršenje" njenih pravila zato što su u intervjuu pominjani "etničko poreklo i/ili rasa i/ili nacionalnost".

Vilan je u intervjuu Gardijanu branio svoju odluku da angažuje trenera Malkija Mekeja iako je stručnjak pod istragom zato što je slao rasističke i antisemitske poruke telefonom. Vilan se izvinio i rekao je da će podneti ostavku ako FA utvrdi da je kriv.

17.22 - Fudbaler Čelsija Sesk Fabregas rekao je da je letos napravio pravi potez prelaskom u londonski klub iz Barselone i dodao da igra u životnoj formi.

U ovom trenutku igram najbolji fudbal u karijeri i, što je najvažnije, na prirodnoj poziciji. Osećam se lagodnije i srećan sam što je lopta konstantno u mom posedu. Slobodan sam u kreaciji igre i to je ono što najviše volim, uživam u Čelsiju. Došao sam da osvajam trofeje i znam da sam napravio pravi izbor, rekao je Fabregas.

Fabregas je istakao da ga raduje odličan start u Premijer ligi, gde Čelsi zauzima prvo mesto sa 10 pobeda i samo dva remija.

Imamo mlad i veoma talentovan tim. Atmosfera u ekipi je odlična i nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim rezultatima. Ipak, na kraju sezone samo se pehari broje i niko nas neće pamtiti ukoliko ih ne osvojimo, zaključio je Fabregas.

17.11 - Jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena, Brazilac Pele, nalazi se u bolnici "Albert Ajnštajn" u Sao Paulu, a njegova situacija je prilično ozbiljna, javlja AFP.

Pele je u ponedeljak primljen u bolnicu zbog urinarne infekcije, intravenozno prima antibiotike, ali njegova situacija sve je teža.

Pele (74) je pre manje od dve nedelje odstranio kamen iz bubrega, ali se brzo vratio u istu bolnicu, pošto je osetio bolove.

16.40 - Bivši trener Čelsija i Partizana Avram Grant imenovan je za selektora fudbalske reprezentacije Gane. Grant je potpisao ugovor na 27 meseci, saopštio je Fudbalski savez Gane. Izraelski trener je na klupi Gane zamenio Kvešija Apiju, koji je u septembru napustio ekipu.

Prvo veliko takmičenje 54-godišnjeg Granta očekuje u januaru, na Kupu afričkih nacija u Ekvatorijalnoj Gvineji. U saopštenju Saveza navodi se da je pred Grantom zadatak da "ostvari dobar rezultat" na Kupu afričkih nacija sledeće godine, a da 2017. godine osvoji to takmičenje.

"Grantu je potrebno vreme da dobro upozna igrače, pa sada ne možemo da tražimo od njega da osvoji Kup afričkih nacija. To bi bilo nerealno", navodi se u saopštenju.

16.32 - Ruski bijatlonac koji je učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju Aleksandar Loginov suspendovan je zbog dopinga. Ruska bijatlonska unija saopštila da je Loginov bio pozitivan na "zabranjenu susptancu", čije ime nije objavljeno, i da je povučen sa otvaranja Svetskog kupa u švedskom Ostersundu, u nedelju.

Dvadesetdvogodišnji Loginov je četvorostruki juniorski svetski šampion. Pozitivni testovi datiraju od pre godinu dana, saopštila je RBU, što znači da bi Loginov mogao da izgubi zlato koje je osvojio u štafeti na Svetskom kupu u decembru, kao i da mu se ponište olimpijsi rezultati. Loginov je u Sociju bio 30. u trci na 10 kilometara.

16.21 - Fudbaler Bastije Brazilac Brandao osuđen je na zatvorsku kaznu od mesec dana i novčano na 20.000 evra, nakon što je glavom udario igrača Pari Sen Žermena Tijaga Motu i slomio mu nos.

Francusko tužilaštvo je ranije tražilo uslovnu zatvorsku kaznu od osam meseci i novčanu kaznu od 15.000 evra. Brandaov advokat Olivije Martin rekao je da njegov klijent neće ići u zatvor, već da će najverovatnije kaznu obaviti kroz društveno-koristan rad.

Brandao je u avgustu, posle prvenstvene utakmice Bastije i Pari Sen Žermena u tunelu ispred svlačionice sačekao Motu, udario ga glavom u lice i pobegao. On je tada slomio nos Moti, a Fudbalski savez Francuske suspendovao ga je na šest meseci. Predsednik Pari Sen Žermena zatražio je da se Brandao doživotno suspenduje iz fudbala.

16.06 - Fifa suspendovala na tri godine indijskog zvaničnika Alberta Kolaka zbog primanja mita. Kolako, bivši generalni sekretar Indijske federacije, "primio mito tokom izbora:" za mesto u Izvršnom komitetu FIFA 2009. godine, koje je osvojio Muhamed bin Hamam.

Hamam je tada na izborima pobedio šeika Sakmana Bin Ebrahima Al Kalifu iz Bahreina sa 23:21 u glasovima. Fifa je istakla da je Kolako bio delegat Indije na izborima u Kuala Lumpuru, u Maleziji.

Šeik Salman je na kraju osvojo mesto u Izvršniom odboru FIFA - maja 2013, pošto je Bin Hamam doživotno suspendovan od strane Etičke komisije zbog finansijskih malverzacija sa računima Azijske fudbalske konfederacije.

15.45 - Derbi utakmica 14. kola fudbalske Superlige Srbije između Novog Pazara i Partizana iz bezbednosnih razloga igraće se bez prisustva gostujućih navijača.

"U skladu sa preporukom MUP-a fudbalski klub Novi Pazar organizovaće utakmicu bez prisustva gostujućih navijača, što znači da nećemo obezbediti deo tribine za njih, kao i da nećemo prodavati karte za gostujuće navijače", izjavio je Tanjugu generalni sekretar Pazaraca Redžep Korać.

Duel u Novom Pazaru proglašen je za utakmicu "visokog rizika" zbog tenzija koje su se podigle nakon ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića u Istanbulu uoči utakmice košarkaške Evrolige protiv Galatasaraja, a sve zbog činjenice da su navijači Novog Pazara u prijateljskim odnosima sa turskim klubovima. Iz tih razloga odložen je i duel prethodnog kola Superlige između Voždovca i Novog Pazara, koja je trebalo da se igra u Beogradu.

Utakmica između Novog Pazara i Partizana na programu je u nedelju od 13 sati.

15.31 - Legendarni nemački fudbaler Franc Bekenbauer i pojedini članovi Izvršnog komiteta Svetske fudbalske federacijepod istragom su predsednika etičkog komiteta te organizacije Majkla Garsije zbog mogućih nepravilnosti oko kandidatura za Svetsko prvenstvo.

Osim Bekenbauera, pod istragom su i Španac Anhel Marija Vilar, Belgijanac Mišel D'Hoge i Voravi Makudi sa Tajlanda zbog mogućeg kršenja pravila etičkog kodeksa, rekao je izvor blizak Fifi. D'Hoge, koji je negirao nepravilnosti, rekao je da je "jednostavno morao da pojasni neke poznate slučajeve" sa Garsijom povodom posla njegovog sina u privatnoj katarskoj bolnici.

Pod istragom je i Harold Mejn Nikols iz Čilea, koji je bio šef inspekcijskog tima koji je sastavljao izveštaje kandidatura za domaćina Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji i 2022. godine u Kataru.

15.12 - Igrač Arsenala Džek Vilšir odsustvovaće sa terena oko tri meseca nakon uspešne operacije članka, saopštio je londonski klub.

15.00 - Fudbaler Bastije, Brazilac Brandao, kažnjen je na mesec dana zatvora zbog toga što je glavom udario u lice igrača Pari Sen Žermena Tijaga Motu.

Brandao je kažnjen i novčano sa 20.000 evra.

Tužilaštvo je tražilo da Brandao bude osuđen na osmomesečnu uslovnu zatvorsku kaznu i 15.000 evra zbog toga što je u avgustu, posle utakmice udario glavom Motu i tom prilikom mu slomio nos. 

14.50 - Trener Verdera iz Bremena Viktor Skripnik potpisao je ugovor na tri godine posle uspešnog starta kampanje za spašavanje kluba od ispadanja.

Skripnik, koji je igrao za Verder od 1996. do 2004. godine, zamenio je Robina Duta, pošto je klub bio na samom dnu tabele.

Nemački šampioni iz 2004. godine su sa ukrajinskim stručnjakom pobedili na poslednja dva od tri bundesligaška meča i popeli sa za jedno mesto.

Želimo da što pre pobegnemo iz zone ispadanja i da radimo na razvoju kluba, rekao je Skripnik.

Njegov pomoćnik Torsten Frings takođe je potpisao novi ugovor, do 2017. godine.

14.20 - Bivši vlasnik najtrofejnijeg škotskog fudbalskog kluba Rendžersa Krejg Vajt uhapšen je u Meksiku pod optužbom da je 2011. godine pod sumnjivim okolnostima preuzeo klub.

Četrdesettrogodišnji Vajt zadržan je u pritvoru po poternici koja je za njim izdata.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, do sada su se pred sudom u Glazgovu pojavila četvorica optuženih za prevaru prilikom kupovine kluba.

Rendžers je godinu dana po preuzimanju od strane Vajta otišao u stečaj, a upravo zbog toga je i započeta istraga u kojoj su do sada uhapšene, pre Vajta, četiri osobe.

Rendžers, koji je 54 puta bio šampion Škotske, posle likvidacije 2012. godine bio je primoran da padne na dno profesinalnih liga. Trenutno nastupa u drugom rangu takmičenja. 

13.50 - Međunarodni olimpijski komitet proširio je sistem za nadgledanje klađenja uoči Igara u Rio de Žaneiru 2016. godine, pošto se tom projektu pridružilo još tri sporta - plivanje, boks i badminton.

Do sada je MOK potpisao ugovore o saradnji sa predstavnicima sportskih federacija ukupno deset, od 28 sportova koji će biti zastupljeni na Igrama u Riju.

Programu MOK-a su se ranije pridružili košarka, odbojka, biciklizam, trijatlon, ragbi i streličarstvo.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) i dalje će koristiti sopstveni nadzorni sistem, ali je pristala da razmenuje informacije sa MOK-om. 

13.25 - Fudbaler Juventusa Karlos Teves izjavio je da njegova ekipa mora da popravi igru ako želi da ostvari zapažen rezultat ove sezone u Ligi šampiona.

Fudbaleri Juventusa pobedili su sinoć na gostujućem terenu Malme sa 2:0, u utakmici petog kola Grupe A u Ligi šampiona. „Dama" je slavila golovima Fernanda Ljorentea u 49. i Tevesa u 88. minutu.

Nismo igrali dobro u prvom poluvremenu, ali posle Fernandovog gola Malme se otvorio i tada su svi videli Juventus u najboljem izdanju. Međutim, očekivao sam više od našeg tima. Mi smo Juventus i stalno moramo da napredujemo. Ne smemo da poklanjamo protivnicima 45 minuta utakmice. Ali, najvažnije je da smo pobedili, rekao je Teves za klupski sajt.

Argentinski fudbaler naveo je da njegova ekipa mora da nauči da se zabavlja na terenu, čak i kada je pritisak veliki.

U takvim utakmicama, kada je pritisak veliki, moramo da pokažemo da možemo da uživamo na terenu. Ako se zabavljaš, najverovatnije ćeš igrati dobro. Moramo da otklonimo pritisak igranja u Ligi šampiona i koncentrišemo se na naš dobar fudbal u Evropi, dodao je Teves.  

13.00 - Turski Galatasaraj na korak je od otpuštanja trenera Čezarea Prandelija posle katastrofalnih rezultata u Ligi šampiona, preneo je "Hurijet".

Galatasaraj je doneo odluku da otpusti italijanskog stručnjaka posle sinoćnjeg poraza od 2:0 protiv Anderlehta, kojim su potonule nade tog kluba za plasman makar u nastavak takmičenja u Ligi Evrope.

Galatasaraj je proteklog vikenda izgubio i u domaćem prvenstvu od Trabzonspora sa 3:0. Konačna odluka o eventualnom otkazu Prandeliju biće doneta danas poslepodne.

Prandeli je došao na klupu Galatasaraja u julu, umesto svog sunarodnika Roberta Mančinija koji je nedavno preuzeo Inter.

Prandeli je pre Galatasaraja vodio nacionalnu selekciju Italije koja je na Mundijalu u Brazilu eliminisana u grupnoj fazi takmičenja.

On je sa čelnicima turskog kluba potpisao dvogodišnji ugovor vredan 2,3 miliona evra. 

12.00 - Imao je od koga i da nauči. Četvorogodišnji Stefon Kari posmatra Dražena Petrovića...

11.30 - Nekadašnji fudbalski reprezentativac Italije Alesandro Nesta mogao bi da se vrati na teren i zaigra u dresu indijskog Čenajina, prenosi Gazeta delo Sport.

Nesta se oprostio od fudbala prošle godine igrajući za Montreal, a ukoliko prihvati poziv iz Indije u novom klubu bi se pridružio nekadašnjem saigraču iz nacionalnog tima Marku Materaciju.

Dres Čenajina nose srpski interancionalac Bojan Đorđić i bivši fudbaler Partizana Erik Đemba - Đemba.

U indijskom šampionatu takmiči se osam klubova, a navijači mogu da uživaju u potezima Alesandra del Pjera, Davida Trezegea, Nikolasa Anelke, Roberta Piresa, Dejvida Džejmsa, Fredrika Ljungberga i ostalih velikana svetskog fudbala.

Nesta je tokom karijere igrao za Lacio i Milan, sa kojim je dva puta bio prvak Evrope.

10.30 - Japanski grad Saporo saopštio je da će se kandidovati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2026, pola veka pošto je prvi put bio organizator tog takmičenja.

To je najbolja moguća prilika za mnoge naše građane da ostvare san i udruže snage ka velikom zajedničkom cilju, rekao je gradonačelnik Sapora Fumio Ueda.

Saporo, koji se nalazi na najvećem japanskom ostrvu Hokaidu, bio je domaćin Igara 1972. godine, a Japan je bio organizator ZOI i 1998. - u Naganu.

Saporo je objavio kandidaturu godinu dana pošto je Tokio osvojio pravo da organizuje Letnje olimpijske igre 2020, drugi put posle 1964.

10.00 - Legendarni britanski atletičar Sebastijan Kou namerava da konkuriše za mesto predsednika Međunardne atletske federacije (IAAF), prenele su svetske agencije.

Kou je naglasio da će svoj program i viziju rada na čelu svetske atletske organizacije predstaviti pocetkom decembra.

Atletici predstoji sjajna budućnost ukoliko se budemo maksimalno angažovali da mlade ljude uključimo u sport, rekao je 58. godišnji Kou, koji je tokom atletske karijere osvojio dve zlatne olimpijske medalje - na 800 i 1.500 metara.

On je potpredsednik IAAF od 2007, a izbori za predsednika biće održani sledeće godine, pošto Senegalac Lamin Dijak posle 16 godina napušta to mesto.

Kou je bivši član britanskog parlamenta i predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Londonu 2012.

09.00 - Nekada najbolji fudbaler sveta Brazilac Ronaldinjo mogao bi karijeru da nastavi u ekipi Kabuskorp iz Angole, na čijoj klupi će od 1. januara sedeti srpski trener Ljubomir Ristovski.

Predsednik angolskog kluba Bento Kangamba, gde je svojevremeno igrao još jedan slavni Brazilac, Rivaldo, u izjavi za portugalsku A Bolu potvrdio je da pregovara sa Ronaldinjovim bratom i menadžerom Azisom.

Vodimo bitku za Ronaldinja, ponudili smo jednogodišnji ugovor, želimo da sa njim osvojimo afričku Ligu šampiona i plasiramo se na klupsko prvenstvo sveta, izjavio je Kangamba.

Ronaldinjo je tokom karijere igrao za Gremio, Pari Sen Žermen, Barselonu, Milan, Flamengo, Atletiko Mineiro, a poslednjih nekoliko meseci bio je član meksičkog Keretera.

Zlatnu loptu osvojio je 2005, a Ligu šampiona sa Barselonom godinu dana kasnije. Sa Brazilom je 2002. godine bio šampion sveta.

08.00 - Australijski igrač kriketa Fil Hjuz preminuo je u bolnici Sen Vinsent u Sidneju dva dana nakon što ga je na meču pogodila lopta u glavu.

Hjuz je uprkos tome što je nosio zaštitnu kacigu zadobio snažan udarac posle kojeg je u besvesnom stanju prebačen u bolnicu i operisan.

Hirurg Toni Grebs rekao je da je 25-godišnji Hjuz zadobio katastrofalne povrede glave.

Imao je brojne operacije, uklonili su mu deo lobanje, kako bi ublažili pritisak sa mozga. U prvih 24 do 48 sata nije pokazao napredak i nažalost kao posledica toga je umro, rekao je novinarima Grebs.

Lopte u kriketu su istog oblika i veličine kao u bejzbolu, ali mnogo teže i mogu da lete brzinom od 160 kilometara na sat.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Penzija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.