Nemačke banke spremne na svaki scenario u Grčkoj

Izvor: Blic, 05.Jun.2012, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačke banke spremne na svaki scenario u Grčkoj

Nemačke banke spremne su za svaki mogući rasplet krize grčkog duga, a njihova izloženost krizi u toj zemlji je ograničena, saopštila je danas nemačka Federalna uprava za finansijski nadzor (BaFin).

"Znamo do kog nivoa su nemačke banke investirale u obveznice perifernih zemalja evrozone", izjavila je Elke Kenig, predsednica BaFin-a, na redovnoj konferenciji za štampu u Bonu, a prenela agencija AFP.

"Neću da spekulišem o budućoj finansijskoj politici u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grčkoj, ali sam sigurna da su nemačke finansijske institucije spremne na svaki mogući scenario. U svakom slučaju, njihova izloženost Grčkoj je ograničena", navela je Kenig.

Prema njenim rečima, situacija u Portugaliji i Španiji nije uporediva sa Grčkom budući da Španija trenutno trpi veoma specifične posledice pucanja balona nekretnina, a ne strukturnu prezaduženost.

Ni za osiguravajuće kuće, koje su ostale relativno nepovređene u trenutnoj finansijskoj krizi, kako je navela, dugoročna dužnička kriza "ne predstavlja šetnju po parku".

Osiguravajuća društva, pogotovo ona koja se bave životnim osiguranjem, teško su pogođena veoma niskim kamatnim stopama, zbog kojih im je teško da ispune dugoročne garancije date klijentima.

Osiguravajuće kuće i penzioni fondovi tradicionalno ulažu u nemačke desetogodišnje obveznice, čiji su prinosi pali na istorijske minimume, zbog statusa sigurnog utočišta koje Nemačka ima u vreme dužničke krize u Evropi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stakleni građani Evrope

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012

05.06.2012. -..Kako je zvanično saopštila ovih dana u svojoj konferenciji za štampu Evropska komisija, ona je predala Sudu EU tužbu protiv vlade Nemačke. Tužba sadrži zahtev da se Nemačka kazni za to što njeno rukovodstvo dve godne odbija da dovede nacionalno zakonodavstvo u sklad sa zahtevima...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.