Jedan protiv svih

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan protiv svih

Jedan huligan je zatvorio vrata stadiona desetinama hiljada navijača… Kada se ima u vidu prosek gledanosti utakmica Crvene zvezde u ovoj sezoni ne treba digitron da bi se videlo koliko se gubi zbog toga što je „Marakana” na pet utakmica osuđena na tajac umesto na huk s tribina.

Disciplinska komisija FS Srbije kaznila je Zvezdu sa pet prvenstvenih i kup utakmica bez prisustva publike na domaćem terenu zbog incidenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na polufinalnoj utakmici KupaSrbije protiv OFK Beograda,kada je na severnoj tribini „Marakane” iz vatrenog oružja ranjen mladi navijač Zvezde. Generalni sekretar kluba Andrija Kleut je kazao da će zbog toga što će do kraja prvenstva igrati bez publike na svom stadionu „Zvezda biti hendikepirana u odnosu na druge klubove, a pre svega na svog najbližeg konkurenta u borbi za titulu prvaka države”.

Novo rukovodstvo kluba izabrano krajem maja prošle godine,u trenutku najveće finansijske krize „crveno-belih”,koji su bili pred bankrotom,uspelo je da stvori tim koji je šest kola pre kraja prvenstva na prvom mestu i plasirao se u finale kupa, ali i da vrati poverenje publike. Još letos je na „Marakani”prodato više od 11.000 pretplatnih karata,što je rekord još od vremena kad je Zvezda bila prvak Evrope i sveta 1991.

Predsednik Lukić je svoj projekat obnove kluba zasnovao na povratku publike. Zvezda je ove sezone bilanajgledaniji fudbalski klub u regionu. Na „Marakani”je na 15 utakmica ukupno bilo 275.280 gledalaca, u proseku 18.352 po utakmici.

Nije Zvezda punila samo naš najveći stadion. Tako je bilo i svuda gde god je gostovala,a uz nju su bile hiljade pristalica. Klub je pratio ovo buđenje Zvezde i zvezdaša.

Kada se sve ovo ima u vidu, posle novog monstruoznog čina na severnoj tribini, može se mirne duše reći da Zvezdu nije kaznio niko drugi do ona sama. Kaznila je i sebe i one svoje prave, ni krive ni dužne, navijače čije pretplatne ulaznice sada ne vrede ništa. Ona je ta koja treba pre svih da odvoji žito od kukolja, jer je to u njenom interesu. Kao da nije bilo dovoljno što je pet utakmica za četiri godine igrala pred praznim tribinama kod kuće i što je zbog takvih „navijača” plaćala basnoslovne kazne. Sada bi cena mogla da bude mnogo veća jer sav ogroman trud i postignuti rezultati na sportskom polju mogli bi da padnu u vodu, pošto i sama priznaje da su joj navijači „12. igrač”, na koga neće moći da računa u ključnim prvenstvenim borbama na „Marakani”. Nije svejedno da li se igra usred grobne tišine ili na krilima huka sa severa.

Možda je neki pomak i to što su se i „delije” i rukovodstvo kluba prvi put zajednički ogradili od jednog ovakvog postupka, ali kao objektivno najodgovorniji moraće da učine i nešto više da se ovakve scene ne ponove.

Lazar Delić

[objavljeno: 20/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.