Borelj u Prištini: Priznanje nezavisnosti Kosova individualni stav članica EU

Izvor: RTS, 30.Jan.2020, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borelj u Prištini: Priznanje nezavisnosti Kosova individualni stav članica EU

Šef diplomatije EU Žosep Borelj stigao je u prvu zvaničnu posetu našem regionu. U Prištini se sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Borelj je preneo da je priznanje nezavisnosti Kosova individualni stav svake države članice Unije.
Žosep Borelj rekao je da je došao u Prištinu kako bi ponudio saradnju Evropske unije i poverenje u Brisel, u nadi da će ostvariti dobru saradnju u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << budućnosti.

Naslednik Federike Mogerini je rekao da EU nije kompletna bez Balkana. Prioritet je okončanje konflikata, što obezbeđuje sigurnost i stabilnost za sve, što je i interes EU.
Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da je jedinstvo Evropske unije i Sjedinjenih Država ključ za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine.
Borelj, međutim, ima drugačije mišljenje.
"Postoji pet evropskih zemalja koje ne prepoznaju Kosovo i moj zadatak nije da ih ubedim da ga priznaju. EU prepoznaje Kosovo, a ja predstavljam EU a ne jednu zemlju i ponašam se kao predstavnik Unije", ukazao je Borelj.
Prema njegovim rečima, ono što EU vidi i prepoznaje jeste odnos između Beograda i Prištine koji mogu da reše samo te dve strane. Do rešenja može da se dođe samo međusobnim dijalogom, dodao je Borelj.
Hašim Tači se zauzeo za što brže ukidanje viza za žitelje Kosova. Borelj je na to rekao da što se Evropske komisije tiče, u Prištini su ispunili sve tehničke uslove za odobrenje vizne liberalizacije.
Španski diplomata se nakon susreta sa kosovskim predsednikom sastao sa političkim predstavnicima Albanaca, Srba i drugih partija zastupljenih u parlamentu.
Borelj se upoznao i sa realizacijom investicije Evropske unije od više desetina miliona evra za prečišćavanje vazduha u postrojenjima za proizvodnju struje u Obiliću.
Planirano je da Borelj tokom popodneva poseti i Prizren.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.